Plus

Laurens Ivens: 'Blok heeft de confrontatie gezocht, die kan hij krijgen'

Met een slimmigheidje blokkeert Amsterdam de invoering van de 'Blokhokken', kleine woningen die in de vrije sector komen. 'De minister wil ons een cadeautje ­geven dat niet op onze verlanglijst staat.'

Wethouder Laurens Ivens: 'Je kunt wel zeggen dat ik opgelucht ben' Beeld Harmen de Jong
Wethouder Laurens Ivens: 'Je kunt wel zeggen dat ik opgelucht ben'Beeld Harmen de Jong

Een staaltje bestuurlijke ongehoorzaamheid, al spreekt Laurens Ivens (SP) liever over 'creatieve voorwaarden stellen'. Juristen op het stadhuis hebben net zo lang gezocht tot ze in de wet een ontsnappingsroute vonden.

Ivens heeft er wel lol in; met dit slimmigheidje kan de SP-wethouder de invoering van de plannen van VVD-minister Stef Blok voorkomen. "Je kunt wel zeggen dat ik opgelucht ben."

Absurd hoge huren
Blok heeft voor Amsterdam en Utrecht, waar de woningmarkt krap is, speciale regels opgesteld die het mogelijk maken dat kleine, nieuwe appartementen van maximaal veertig vierkante meter toch boven de ­sociale huurgrens uitkomen.

Die ­mogen dan worden verhuurd voor meer dan 710 euro per maand, ­ondanks hun beperkte omvang.

Zijn redenering: het is voor beleggers niet lucratief te investeren in kleine woningen, als die vervolgens voor lage huren op de markt komen. Daarom bouwen ze te weinig starterswoningen.

Inmiddels is Blok de opvolger van Ard van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie, maar de Blokhokken staan nog altijd op de agenda.

Ivens was vanaf het begin tegen ­deze maatregelen. Op deze manier gaan de huren van kleine woningen in een keer flink omhoog. Bovendien: de beleggers staan volgens hem in de rij om appartementen te bouwen die minder dan veertig vierkante meter groot zijn. Blokhokken zijn helemaal niet nodig, wil hij maar zeggen.

Hij kreeg steun van de Woonbond, die vreest dat beleggers absurd hoge huren kunnen vragen voor minuscule woningen. Peter Boelhouwer, hoog­leraar aan de TU Delft, waarschuwde al dat de maatregel woekerwinsten uitlokt. "Ik vind dat mensen uitgeknepen worden."

Ivens kreeg steun van de gemeenteraad die instemde met een motie van SP, PvdA en GroenLinks met de titel 'Stop de Blokhokken'.

Dat is gelukt. Amsterdam gaat de Blokhokken alsnog voorkomen via erfpachtcontracten. Hierin komt te staan dat woningen kleiner dan veertig vierkante meter onder de sociale huurgrens moeten blijven. De ­gemeente zal deze bepaling vijf jaar lang opnemen in de contracten, ­zolang als de regels van Blok gelden.

Cadeautje
Ivens voorkomt hiermee liberalisatie van zo'n 5200 huurwoningen. Op dit moment is de bouw van circa 6000 kleine appartementen gepland. Hij kan niet voorkomen dat 800 van deze woningen toch Blokhok worden; de deal is in dat geval al beklonken, of ze staan op eigen grond, waardoor geen erfpachtafspraken te maken zijn.

Moet een wethouder zich niet ­gewoon aan de wet houden en de ­regels van Blok uitvoeren, ook al zijn die hem niet welgevallig?

"Dat doe ik ook," zegt Ivens. "Daarom kan ik niet voorkomen dat 800 woningen toch in de vrije sector ­komen. Gemeenten mogen wel voorwaarden stellen en dat is precies wat wij doen."

Blok heeft deze regels speciaal voor Amsterdam en Utrecht opgesteld. "Hij heeft de confrontatie met ons gezocht, dan kan hij hem krijgen ook. Blok wil ons een cadeautje ­geven dat niet op onze verlanglijst staat. Dat slaan wij bij deze af."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden