Lathouwers grijpt laatste kans voor Peking

In Heusden, anderhalve week geleden, mislukte Lathouwers' kwalificatiepoging hopeloos. 'Toen zat ik zo in de put. En nu ben ik de gelukkigste mens op aarde.' Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
In Heusden, anderhalve week geleden, mislukte Lathouwers' kwalificatiepoging hopeloos. 'Toen zat ik zo in de put. En nu ben ik de gelukkigste mens op aarde.' Foto ANP/Olaf Kraak

MONACO - Robert Lathouwers houdt ervan de dingen spannend te maken. De 800 meterloper wachtte tot de laatste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking. Hij moest 1,45.25 minuten lopen en kwam bij de Herculismeeting in Monaco tot 1,44.68.

Lathouwers liep zijn nieuwe persoonlijk record in een race, waarin ook Europees kampioen Bram Som aan de start verscheen. De Arnhemmer strandde in het zicht van de haven: zijn tijd was 1,45.55.

Lathouwers was dolgelukkig. ''Tering! Je spreekt nu met de gelukkigste mens met wie je ooit gesproken hebt. Ik wist pas vrijdag dat ik hier mocht lopen. Het was echt mijn allerlaatste kans. Ik ga nu naar Peking, maar ik weet nog helemaal niet wanneer. Met dat soort vragen heb ik me helemaal niet beziggehouden. Mijn enige richtpunt was die kwalificatie. En als dat dan ook nog eens samengaat met een persoonlijk record: dat is helemaal fantastisch. Ik zal morgen eens op de wereldkaart kijken waar dat China nou precies ligt!''

Drie weken geleden was Robert Lathouwers de ongelukkigste persoon van de wereld. In Athene probeerde hij de olympische limiet al te slechten, maar hij miste deze op 0,05 seconden. ''Dat was een zware klap. Tegelijkertijd motiveerde die tegenvaller me, want ik wist dat het mogelijk was."

Anderhalve week geleden, in Heusden, faalde zijn jacht op kwalificatie voor Peking hopeloos. ''Toen zat ik zo diep in de put. Dat wil je niet weten.'' De Rotterdammer, die pas sinds een jaar de 800 meter loopt, blies zichzelf op in een snelle race. Hem restte nog slechts de Herculismeeting in het Louis-II-stadion in Monaco.

Onder toeziend oog van prins Albert ging hij ditmaal rustig van start. Precies zoals zijn coach hem had aanbevolen. ''Ik had hem gezegd rustig te starten en uit het gedrang te blijven. In de eerste 200 meter van de tweede ronde moest hij versnellen en in de laatste 200 meter moest hij voluit gaan sprinten. Dat heeft hij precies gedaan,'' aldus Honoré Hoedt vanaf zijn vakantieadres.

De race was één van de snelste van dit seizoen, met wereldtoppers als de Zuid-Afrikaan Mbulaene Mulaudzi, de Rus Yuri Borzakovski en Yusuf Saad Kamel uit Bahrein. De eerste twee hadden al geregeld in de 1,42 minuten gelopen. En Saad Kamel, gisteravond tweede in dezelfde tijd (1,42.79) als winnaar Borzakovski, kwam voor het eerst onder de 1,43 minuten.

Lathouwers kwam als zesde over de eindstreep. ''Nu is er van alles mogelijk,'' zegt Hoedt. ''Er waren heel wat concurrenten blij dat het ernaar uitzag dat Robert niet in Peking zou komen. Maar nu hij er staat, is het zo maar mogelijk dat hij heel ver kan komen. Want Robert is een echte toernooiloper. Dat heeft hij in Monaco ook weer bewezen. Als het moet, dan staat hij er."

En dat ondanks alle klappen die hij moest incasseren. Want Lathouwers heeft dit jaar ook nog wat blessureleed gekend. In mei kwam hij bij een wedstrijd in Berlijn ongelukkig ten val. Zijn enkel klapte dubbel, de pees scheurde op vijf plaatsen in. ''Daar staat zeven weken voor. Maar na anderhalve week ben ik weer gaan lopen. Heel voorzichtig, tegen alle adviezen in. En nu Peking. Geweldig. Ik ga vanavond hier in Monaco eerst naar het casino. Niet om te gaan gokken. Daar heb ik geen geld voor. Maar wel om een mooie pint te drinken.'' (WILKO VOORDOUW)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden