Ingezonden brief

'Laten we blij zijn met de voordelen van De Hallen'

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het geweldige succes van De Hallen, maar laten we vooral ook blij zijn met de voordelen, schrijft Jaap Jamin, ruim veertig jaar bewoner van de Ten Katebuurt, in een ingezonden brief.

Jaap Jamin
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Het slaapdorpje Kinker-Bellamy is veranderd door het bruisende Hallenkwartier. Deze buurt is nog leuker geworden door de levendigheid die de Hallen brengen. Er staat nu een prachtig, statig en toegankelijk gebouw met maatschappelijke en commerciële functies. Een kunstzinnig hotel, goed geprogrammeerde filmzalen, een bibliotheek als ontmoetingsplek.

Ik kom er regelmatig en zie trotse buurtbewoners hun gasten rondleiden, het gebouw ontdekken en wijzen op de geslaagde verbouwing. In mijn buurtsuper hoor ik vaker andere talen spreken: Engels, Spaans, Italiaans. International city of Amsterdam! Heerlijk.

Overvallen door succes
Het aantal restaurants en kleine onderneminkjes blijft toenemen. Ook de dagmarkt in de Ten Katestraat profiteert mee. De afgelopen jaren ging het steeds slechter met de markt. Nu hebben de meeste marktlui er weer zin in en ze spelen in op het stijgende aantal nieuwe bezoekers. Enkele buurtbewoners verzetten zich. 'Ik heb als vegetariër last van de geur van het vleesrestaurant, kan daar wat aan worden gedaan?' hoorde ik een bewoner klagen.

We zijn met z'n allen overvallen door het geweldige succes van De Hallen. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Het kost even tijd om de grootste knelpunten (parkeerruimte voor auto en fiets) structureel op te lossen. Fietsers gedragen zich asociaal door hun vehikel overal tegenaan te zetten zonder rekening te houden met bewoners en andere gebruikers van de openbare ruimte.

Parkeerplekken zijn er voorlopig te weinig, maar met de herinrichting van de markt in het najaar komen er meer rekken voor fietsen. Al voor de zomer komt er meer ruimte voor auto's, onder woningen op de Bilderdijkkade. Als het stadsdeel snel handelt en de parkeergarage onder Hotel De Hallen per direct openstelt voor auto's van buurtbewoners, reageert het adequaat op de 'overval' en houdt het rekening met een deel van de ongemakken van de buurt.

Juiste balans
De kans op overlast - vooral in de zomer - door de groei van horeca met terrassen is reëel. Voor het reduceren hiervan moeten het bestuur en de ondernemers blijven luisteren naar de bewoners en zich inzetten om het woongenot zo veel mogelijk in stand te houden. Een continue monitor van de juiste balans tussen wonen en werken is een vereiste. Ik vind het heel interessant om te zien hoe een stukje Amsterdam-van-vroeger zich moet verhouden tot een grootschalige noviteit, welke reacties er loskomen en hoe snel veranderingen vorm krijgen.

Laten we blij zijn met de voordelen en als buurt met het stadsdeel en de ondernemers de huidige en toekomstige nadelen met daadkracht aanpakken, zodat deze drie partijen gezamenlijk een dreigende 'ver-Pijping' in goede banen leiden.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden