Late lof voor Gijs van Tuyl voor bij afscheid van Stedelijk

En dit was het begin van de verbouwing van het Stedelijk. Compleet met Japanse ceremonie. Foto GPD Beeld
En dit was het begin van de verbouwing van het Stedelijk. Compleet met Japanse ceremonie. Foto GPD

AMSTERDAM - Gijs vanTuyl gaat de geschiedenis in als museumdirecteur zonder museum. Weemoed en teleurstelling dus vrijdagavond bij zijn afscheid in het onvoltooide StedelijkMuseum.

VanTuyl kreeg evengoed van burgemeester Job Cohen de Frans Banninck Cocq penning, voor mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan het behoud van openbaar cultureel erfgoed in de stad.

De onvermoeibareman met passie (Cohen), de grand directeur (Alexander Ribbink van de raad van toezicht) en de strenge man met de eigenzinnige visie, met waardering voor de tijdgeest (Hripsimé Visser, conservator van het Stedelijk), geeft het roer over aan zijn opvolger, de Amerikaanse Ann Goldstein. Ze was er gisteren bij op de receptie in de grote zaal, maar op de achtergrond.

Het is iedereen duidelijk, sprak Cohen, dat Van Tuyl het Stedelijk heeft geleid in 'een erg moeilijke tijd'. Hij begon vijf jaar geleden, toen iedereen nog dacht dat de verbouwing in 2008 klaar zou zijn.

Maar dat wordt dus veel later. Van Tuyl, die volgens Cohen geheel aan zijn opdracht heeft voldaan door de fundamenten van het nieuwe museum te leggen, kreeg niet de ruimte tot de heropening aan te blijven. Daar was Van Tuyl niet blij mee.

''Hier sta ik dan, een directeur zonder museum, zonder kunst,'' zei hij in zijn finale speech: ''Alleen de wandschildering van Appel. Dus ik heb mijn Marcel Wandersoverhemd maar aangetrokken. Hebben we tenminste twee kunstwerken.'' Hij sprakover een zekereweemoed.

Van Tuyl was geprezen om wat hij in die jaren wél had volbracht, met aankopen, de bouw van een nieuw depot, de verzelfstandiging van het museum, de interne reorganisatie en het zoekennaar geldschieters. Al die tijd heeft hij pogingen ondernomenhet Stedelijk 'zichtbaar' te houden. ''Maar het bleef sprokkelen,'' verzuchtte één vande gasten.

De heropening van het museum staat nu voor december 2010 gepland, maar ook Van Tuyl betwijfelt of dat zal lukken. Hij is er niettemin trots op dat hij het museum als een gezondbedrijf achterlaat: ''Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolgster het Stedelijk Museum zal opstoten in de vaart der volkeren.''

Waarna hij hartstochtelijk besloot met: ''Lang leve het Stedelijk Museum.''
Applaus. (LOES DE FAUWE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden