Plus

Lastige thuissituatie? De Elance Academy schiet te hulp

Zoveel kleren uitzoeken als je wil; voor sommigen een droom, maar de hulpbehoevende meisjes bij Elance willen vooral nieuwe mensen ontmoeten en 'misschien maak ik wel vrienden'.

Raounak Khaddari
Meisjes zoeken gratis kleding uit op het kledingevent van Elance Beeld Tammy van Nerum
Meisjes zoeken gratis kleding uit op het kledingevent van ElanceBeeld Tammy van Nerum

Witte gympen met een grote witte strik, een kort broekje met krijtstrepen en een kanten top, dat is toch nog toe de buit van Esmeralda Bruggman (16).

Samen met een twintigtal andere meiden struint ze vrijdagmiddag tussen tafels met stapels kleren op het hoofdkantoor van Elance Academy, een stichting die meisjes, tieners en jongvolwassenen vrouwen in een lastige thuissituatie coacht.

Voor de gelegenheid is het hoofdkwartier aan het Bos en Lommerplein omgebouwd tot een heus winkelwalhalla: er gaan kleurrijke hapjes en drankjes rond, de jonge vrouwen kunnen hun haren laten invlechten of stijlen, hun nagels doen en hun make-up bijwerken.

Alles is gratis - ook de kleren die de medewerkers van de stichting uit hun eigen kledingkast en netwerk naar het kantoor hebben meegebracht.

"Zo'n middag draagt bij aan het zelfvertrouwen van vrouwen," zegt Aytun Aydin, de oprichter van Elance Academy. "We willen dat de nieuwe generatie vrouwen sterk en onafhankelijk wordt. Maar er zijn meisjes die in een ongelukkige thuissituatie opgroeien. Dat kan zijn omdat de ouders in een vechtscheiding zitten, laagbegaafd zijn, simpelweg kennis tekort komen voor de opvoeding of de taal niet machtig zijn.

De hulp komt vaak te laat," zegt Aydin. "Veel richt zich op ouderen. Op alleenstaande moeders bijvoorbeeld. Wij helpen Amsterdamse meisjes van 10 tot 27 jaar, die zitten in de levensfase waarin ze zich het meest ontwikkelen."

Meer zelfvertrouwen
Bruggmann maakt dankbaar gebruik van die mogelijkheid. "Een paar jaar terug ging het niet goed thuis. Toen wees mijn school mij op de Elance Academy." Inmiddels wordt Bruggmann, student kapper en visagie aan het Kolom Praktijkcollege in Amsterdam Noord, vier jaar gecoacht bij de stichting.

"Ik wilde meer zelfvertrouwen, minder onzeker zijn, 'nee' durven zeggen, gezonder eten en meer sporten." Op het eerste oog heel basale vaardigheden, maar wie ze niet van huis uit meekrijgt, mist basisvaardigheden die noodzakelijk zijn om op voort te bouwen, aldus Aydin. Een zogenoemde brutale zus kan hen verder helpen.

"Samen met Lidi, mijn coach, ga ik soms op straat met mensen praten. Dan leer ik mijn angsten overwinnen. Of we hebben het over wat er moet gebeuren om meer te sporten. Dat is makkelijk: naar een sportschool gaan." Het gaat steeds beter met Bruggmann, een jong meisje met gelijke trekken en een aanstekelijke glimlach. "Ik ben nog wel onzeker. 's Ochtends sta ik een half uur voor de spiegel."

De nieuwe kleren die ze uitzoekt deze middag helpen wel, maar een remedie voor de onzekerheid is het niet, geeft ze toe. Al was de middag ook geslaagd zonder nieuwe garderobe: "Gezellig, een dagje uit eigenlijk. Dat doe ik niet vaak."

Nee zeggen
Ook de tienjarige Nour Omar is op het kleding-event afgekomen. Samen met haar coach, met wie ze vooral werkt aan beter 'nee zeggen', is ze op zoek naar kleurrijke T-shirts en een broek. "Ik heb niet zoveel kleding." Maar de scholier is niet uit Amsterdam Noord gekomen voor enkel een uitgebreide winkelsessie.

"Ik mag van mijn ouders niet afspreken buiten schooltijd. Dit is toch een soort vriendinnenmiddag. Nu kan ik andere meisjes ontmoeten van mijn leeftijd en misschien ook nieuwe vrienden maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden