Laster en bedrog in West

Wim Velthuis, aanvoerder van de meerderheid in het bestruur die tegen Marcouch (foto) is, wil aanvankelijk niets zeggen. Pas onder vier ogen komt het eruit. Foto ANP

AMSTERDAM - Ahmed Marcouch verloor de lijsttrekkerstrijd in Nieuw-West in de kamer van wethouder Lodewijk Asscher op het stadhuis. Er is vergaderd, geruzied en gedreigd met opstappen. Na uren praten staan de twee kampen in PvdA-Nieuw West lijnrecht tegenover elkaar.

Het is maandag, 9 november. Moet de onorthodoxe Ahmed Marcouch uit Slotervaart lijsttrekkerworden, of de diplomatieker Achmed Baâdoud, bestuurder in Osdorp? Landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft dat weekeinde geintervenieerd: zonder resultaat.

Nu ligt de zaak op straat door anonieme mailtjes naar de pers. De crisis moet worden beslecht, vindt partijleider Lodewijk Asscher, evenals Ploumen voorstander van de kandidatuur van Marcouch. De Amsterdamse PvdA kan niet zonder Marcouch, vindt Asscher.

Hij ontbiedt alle betrokkenen op zijn werkkamer in de Stopera. Het is tien uur 's avonds. Asscher heeft zich tot dan toe afzijdig gehouden, maar door Ploumens mislukte interventie is de zaak naar het hoogste niveau getild. Asscher mag de scherven opruimen.

Wat die avond in de Stopera gebeurt, zal verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van beide kemphanen. Asscher vraagt het afdelingsbestuur van Nieuw-West wat de argumenten tegen Marcouch zijn. Wim Velthuis, aanvoerder van de meerderheid in het bestruur die tegen Marcouch is, wil aanvankelijk niets zeggen. Pas onder vier ogen komt het eruit. Het gaat om een onderwerp dat regelmatig in het roddelcircuit opduikt: Marcouch' vermeende affaires met vrouwen. In bedekte termen wordt dat later ook in het grote gezelschap genoemd.

Sommigen moeten er om lachen dat dit serieus wordt genoment. Marcouch werpt de beschuldigingen verre van zich en spreekt van 'laster'. Na verloop van tijd komt Asscher met een compromis: Marcouch blijft lijsttrekker en Baâdoud krijgt - met de toevoeging 'beoogd stadsdeelbestuurder' en dus niet kandidaat-lijsttrekker - een plek in de toptien. Die afspraak wordt evenwel later op verschillende manieren uitgelegd. Volgens sommigen komt het erop neer dat Baâdoud zich niet als kandidaatlijsttrekker mag opstellen.

Anderen, onder wie Baâdoud, ontkennen dat. Woensdagochtend, na weer een dag vergaderen, komt het afdelingsbestuur met een summiere persverklaring, waarin niets staat over de vermeende afspraak. Daarop stelt die middag Baâdoud zich kandidaat-lijsttrekker. Afdelingsvoorzitter Hans Aertsen belt Baâdoud en zegt dat dit in strijd is met de afspraak.

Baâdoud kan zich dat telefoongesprek evenwel niet herinneren, zegt hij later tegen deze krant. En Aertsen is, nu het te laat is, nog steeds boos op Baâdoud: ''Zijn handelwijze is niet zuiver geweest.'' Die blijvende boosheid in Nieuw-West is kenmerkend voor de verstoorde verhoudingen in het stadsdeel. (ADDIE SCHULTE en BAS SOETENHORST)

Dit Weekeinde in Het Parool: Indianenverhalen uit het Nieuwe Westen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden