Review

Last chance Harvey ****

null Beeld

Regie: Joel Hopkins
Met: Dustin Hoffman, Emma Thompson

Laten we er maar gewoon voor uitkomen: Emma Thompson is één van de meest naturelle én te weinig ingezette actrices van deze tijd. Waar sommige acteurs/actrices zelfs met alle acteerfoefjes in de wereld nog geen overtuigende emotie kunnen neerzetten (we noemen geen namen, Ben Affleck), is bij haar een blik meestal al genoeg. Met Last chance Harvey zet Thompson voor het eerst sinds Sense and sensibility weer met verve haar tanden in een echte romantische hoofdrol.

Neem de scène waarin haar personage Kate Walker, eind veertig en single, zich door een collega laat overhalen tot een blind date met een veel jongere man. Op papier is het een groot emotioneel mijnenveld, toch verloopt de scène juist veel subtieler en daardoor pijnlijker dan verwacht. Haar collega maakt zich met een smoesje uit de voeten, de man blijft, maar staat vervolgens toe dat een groepje oude bekenden bij hun tafeltje aanschuift. Ook Kate blijft dapper zitten, maar haar ogen spreken boekdelen. Regisseur Joel Hopkins laat de scène doorgaan totdat haar eenzaamheid en teleurstelling ook voor ons bijna niet meer te verdragen is.

Maar ook Dustin Hoffman (ook al een tijdje niet meer ingezet als romantisch materiaal) is zeker aan haar gewaagd. Hoffman speelt Harvey, een getalenteerde jazzcomponist die desondanks al jaren mopperend zijn geld moet verdienen met het schrijven van televisietunes. Onbevredigend werk, dat zelfs door zijn werkgever totaal niet op waarde wordt geschat. Die ruilt hem liever in voor jonger talent. Toch vertrekt Harvey naar Londen voor het huwelijk van zijn dochter, die hem sowieso meer als vage kennis dan als vaderfiguur ziet. Dan ontmoet hij Kate.

Het liefdesverhaal is confectiewerk, zelfs het obligatoire moment waarop de twee prille geliefden afspreken voor een volgende date (die één van hen natuurlijk niet gaat halen) blijft ons helaas niet bespaard. Maar het ontroerende spel van Thompson en Hoffman redt de film - net - van de middelmatigheid. (BREGTJE SCHUDEL)

www.lastchanceharvey.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden