Plus

Lasse Schöne kan tegen ADO Søren Lerby evenaren

Als de 32-jarige Lasse Schöne zondag tegen ADO speelt, wordt hij - met Søren Lerby - de buitenlander met de meeste wedstrijden in het shirt van Ajax: 269.

Lasse Schöne Beeld anp
Lasse SchöneBeeld anp

Søren Lerby neemt ietwat verschrikt de telefoon op. De reden volgt direct. "Sorry, ik zit in Buenos Aires, Argentinië. Het is hier midden in de nacht. Bel me over een paar uurtjes, oké?"

In een leven als zaakwaarnemer kan elk telefoontje van belang zijn. Een paar uur later klinkt de 61-jarige Deense oud-voetballer van onder meer Ajax, Bayern München, Monaco en PSV monter en uitgeslapen.

Lasse Schöne kan zondag uw record evenaren. 269 wedstrijden voor Ajax als buitenlander. Doet het u nog iets?
"Leuk voor Lasse. Maar mij zegt het helemaal niets."

Hij gaat het record waarschijnlijk ook makkelijk verbreken. U zult wel balen?
"Haha, nee. Totaal niet. Ik ben al zo lang geen voetballer meer. Het is dat die jongens van Ajax TV mij ook hebben gebeld over dit feitje, anders had ik het helemaal niet geweten."

U bent niet zo van de cijfertjes?
"Ik zou ook niet weten hoeveel interlands ik voor Denemarken heb gespeeld. Dat interesseert mij eigenlijk ook niet. Ik heb een mooie voetbalcarrière gehad, maar het is allemaal zo lang geleden hè."

Schöne kwam in de zomer van 2012 naar Ajax. Hij werd transfervrij overgenomen van NEC en werd in Amsterdam aanvankelijk gezien als een aankoop voor de breedte. Zesenhalf jaar later is de Deen een populaire speler die zich steeds weer terugknokte in het elftal.

Juist daarom heeft Lerby, die Schöne overigens niet persoonlijk kent, waardering voor zijn landgenoot. "Dat vind ik echt knap. Niemand had heel hoge verwachtingen toen hij naar Ajax kwam, maar hij is van grote waarde. Met het aanstaande record als mooi bewijs daarvan."

Karakter in je donder
"Als je zijn route in Nederland ziet: als jeugdspeler het avontuur aangegaan in Nederland. Via Heerenveen, De Graafschap en NEC uiteindelijk toch in de top van het Nederlandse voetbal terechtgekomen. Dan moet je karakter in je donder hebben. En zijn trap blijft natuurlijk geweldig."

In de top 10 van buitenlanders met de meeste wedstrijden voor Ajax (zie kader) staan legendarische namen. Van Jari Litmanen tot Velibor Vasovic. Van Stefan Pettersson tot Horst Blankenburg. Maar op één en twee dus twee Denen.

Vrij makkelijk aanpassen
Is Lerby dan wél blij dat het record in elk geval in handen van een Deen blijft? "De link tussen Denemarken en Ajax is natuurlijk altijd bijzonder geweest. Dus wat dat betreft, is het ook geen toeval dat er twee Denen bovenaan dat lijstje staan. Hoe dat kan? Voor Denen is het altijd vrij makkelijk aanpassen in Nederland."

"Ik weet dat Lasse net als ik uit Kopenhagen komt. Kopenhagen en Amsterdam zijn vergelijkbare steden, qua mentaliteit. Open en eerlijk. Zeggen waar het op staat. Daarom kon ik me ook snel aanpassen aan het leven in Nederland. Past dat niet in het beeld van de 'typische Deen'? Kijk, in Kopenhagen zijn de mensen heel anders dan bijvoorbeeld in Jutland. Zoals Amsterdammers ook heel anders zijn dan Limburgers."

Ook nu weerklinkt zachtjes de roep dat Schöne niet meer in het basisteam thuishoort. Voor de zoveelste keer in zijn Ajaxloopbaan. De laatste wedstrijden werd Schöne (ook uit tactisch oogpunt) een paar keer gewisseld en ging Donny van de Beek op zijn positie spelen.

Lerby zegt er geen oordeel over te hebben, omdat hij er te ver van afstaat. "Wat ik gewoon knap vind: hij heeft al op zo veel posities bij Ajax gespeeld. Als rechtsbuiten, als nummer 10 en nu al weer jaren als controlerende middenvelder. Ik gun hem dat record wel."

Buitenlandse spelers met meeste duels

1.Søren Lerby, Denemarken (269)
2.Lasse Schöne, Denemarken (268)
3.Jari Litmanen, Finland (255)
4.Jan Vertonghen, België (220)
5.Frank Arnesen, Denemarken (213)
6.Velibor Vasovic, Joegoslavië (204)
7.Tomás Galásek, Tsjechië (202)
8.Stefan Pettersson, Zweden (197)
9.Horst Blankenburg, Duitsland (188)
10.Toby Alderweireld, België (186)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden