PlusPS

Lasse (12) maakt en verkoopt duurzame houten longboards

De twaalfjarige Lasse Meinardi verkoopt houten long­boards die hij zelf maakt. De orders stromen binnen.

Lasse Meinardi: 'Elk board en elk logo is uniek' Beeld Tammy van Nerum
Lasse Meinardi: 'Elk board en elk logo is uniek'Beeld Tammy van Nerum

"Al sinds zijn derde is Lasse altijd bezig met bouwen en knutselen. Als hij een idee in zijn hoofd had, was hij vastbesloten het ook uit te voeren. Of het nu ging om een boot die echt moest kunnen varen, een duikpak of een flitsapparaat, hij borrelde altijd over van de ideeën," vertelt Lasses moeder Arwen van Grafhorst (46) aan de keukentafel in hun huis in Amsterdam-Noord.

"Hij was alleen nog te jong om alles ook te realiseren tot een geslaagd eindproduct, wat nogal eens tot frustraties leidde. Tot hij besloot om zelf een longboard te maken. Voor het eerst lukte het om een idee helemaal tot in de puntjes uit te voeren."

Professionele werkbank
De twaalfjarige Lasse Meinardi is de oprichter van Woodenboards, handgemaakte, duurzame longboards, een soort skateboard dat wordt gebruikt om mee te cruisen.

"Toen iedereen in groep 7 opeens met een longboard naar het schoolplein kwam, wilde ik er zelf eentje maken. Ik kocht een plank bij de lokale bouwmarkt, bestelde een set wielen online en ging aan de slag."

Lasse laat zijn kamer zien, waar naast een bed en een groot bureau, ook een professionele werkbank en een zelfgemaakte standaard voor zijn skate -en longboards staat.

"Mijn eerste ontwerp was oké, maar niet heel sterk. Ik ging er een paar keer mee naar school, dat was het. Eigenlijk was ik het board alweer vergeten, tot ik het vorig jaar opeens terugvond in de schuur. Ik stond erop en het ding brak in tweeën. Ik besloot nog een poging te wagen."

Dit keer bekeek Lasse uitgebreid YouTubefilmpjes met instructies over hoe je een longboard moet maken en welke houtsoort het beste is.

"Van afvalhout maakte ik een mal, waarin ik het op maat gezaagde en gelijmde board van okouméhout 24 uur liet drogen met behulp van houtklemmen." Het proces duurde twee dagen.

Elk board is uniek
"Toen mijn eerste board klaar was, was ik zo trots dat ik meteen nog drie verschillende modellen heb gemaakt: een klassiek longboard, een minicruiser en een double bushing longboard - een type met speciale rubbertjes aan de wielen die de truck, de plaat waar de wielen aan bevestigd zijn, flexibeler maken, zodat je nog beter kunt sturen."

Lasses vader hielp hem met het zagen van het hout, maar de rest deed hij alleen. De materialen en wielen betaalde Lasse van zijn gespaarde zak- en kleedgeld. "Toen ik eenmaal vier boards had gemaakt, ontstond het idee om ze te gaan verkopen. Een naam had ik al: Woodenboards."

"Met een lettermal en een zwarte marker tekende ik het logo op het hout. Eerst was ik niet tevreden, want de inkt liep uit, maar uiteindelijk vond ik het er juist wel vet uitzien en heb ik het zo gelaten. Elk board is uniek, elk logo ook. Door het logo af te werken met lak zorg ik dat het erop blijft staan."

Koningsdag
De materialen voor een longboard kosten 75 euro, de wielen zijn het duurst: 50 euro voor een set van vier. Om uit de kosten te komen liet hij T-shirts maken met het Woodenboardslogo erop, die hij voor 25 euro verkocht aan vriendjes op het schoolplein.

Vorig jaar stond hij op Koningsdag met zijn Woodenboards op de vrijmarkt op de NDSM-werf.

Lasse: "Veel mensen stopten bij mijn kraampje, ze vonden het vet wat ik maakte en wilden weten hoe ik het deed. Maar niemand kocht een board. Tot een gezin uit Australië er opeens wel eentje aanschafte, voor hun dochter die jarig was. Ik kon het eerst nauwelijks geloven, maar kreeg toen wel gelijk de smaak te pakken, ik wilde méér boards gaan verkopen."

Tussen school en hockeytrainingen door bouwde hij op zijn Macbook eigenhandig een website met een betaalsysteem, woodenboards.nl. Zijn longboards verkoopt hij nu nog zonder winst. Voor 75 euro ben je al eigenaar van een handgemaakt exemplaar.

Duurzame longboards
Na de zomer startte Lasse op het Hyperion Lyceum, waardoor het bouwen van nieuwe boards tijdelijk op een lager pitje staat. Maar daar zal snel verandering in moeten komen, zegt hij, want de orders stromen binnen. Waren het in het begin vooral kennissen die een longboard kochten, inmiddels hebben de eerste onbekenden ook al een Woodenboard besteld.

Lasses droom: "Een groot merk te worden in duurzame longboards, en wie weet ooit ook surfboards, want ik surf zelf ook." Hij hoopt dat zijn Instagramaccount daarbij gaat helpen.

Na de middelbare school lijkt het hem wel wat om design te gaan studeren. "Ik vind het het leukste om iets met mijn eigen handen te maken, wat mensen ook echt kunnen gebruiken. Het idee dat iemand zich op mijn longboard naar werk of school kan verplaatsen, zonder CO2-uitstoot, vind ik vet. Dat ik er ook iets mee verdien is natuurlijk mooi meegenomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden