Laser 3.14: 'De stad laten zingen, dansen'

Laser 3.14: 'Ik wilde juist niet zo'n hip streetart-boek maken. Het moest er nog fris uitzien als je het over tien jaar openslaat.' Foto uit Are you reading me? Beeld
Laser 3.14: 'Ik wilde juist niet zo'n hip streetart-boek maken. Het moest er nog fris uitzien als je het over tien jaar openslaat.' Foto uit Are you reading me?

Amsterdam lijkt permanent in aanbouw te zijn. Schuttingen, steigers, cementmolens, hopen puin. Containers en bouwketen. Er mag de laatste tijd dan veel worden geklaagd over de keurigheid van Amsterdam, de netheid, dat 'Amsterdam 'te af' is, in het boek van straatkunstenaar Laser 3.14 ziet Amsterdam er afgeleefd uit. Als een achterbuurt, een stad die wordt opgelapt.

Logisch, want Laser 3.14 schrijft niet op gebouwen, uit beleefdheid. Hij spuit zijn leuzen op bouwschuttingen en steigerdoek. En af en toe op een container of bouwkeet. Dus overal waar een Laser 3.14 staat, wordt gewerkt aan de stad. Door een keur aan bouwbedrijven, die ook met hun bordjes op een deel van de foto's te zien zijn. De Coogh, De Bruyn B.V., Intersell, Ursem-Mulder, AA Verhuur, Bouwtechniek, Ten Napel.

In het fotoboek Are you reading me? staan tientallen werken van de stadsdichter, die altijd 's nachts aan het werk gaat. Bijna allemaal mooie, grote fotospreads, bijna allemaal genomen in Amsterdam. Op de foto's staan niet alleen zijn teksten, maar ook de omgeving. ''Alleen maar close-ups van mijn werk in het boek opnemen zou saai zijn,'' zegt Laser 3.14. ''We wilden juist de hele stad laten zingen in het boek, Amsterdam laten dansen. Het boek moet een wandeling zijn door de stad.'' Dus zien we afgetimmerde bouwvallen, club iT die afgebroken wordt, een nauwelijks te herkennen Vondelpark met een tekst op een grote ijzeren afzetting.

We zien zijn teksten op maagdelijke schuttingen staan, maar ook in fragmenten op een hoop als een schutting is afgebroken. We zien zijn teksten eenzaam op een container staan, we zien leuzen waar anderen op hebben gereageerd. Boven de zwarte letters 'Some gods skim off the top' staat met rode stift in net handschrift: 'Religie heeft God een slechte naam gegeven.'

Op sommige foto's lijkt de tekst commentaar te geven op de omgeving, of andersom. 'De we fast-forward or rewind back,' staat op een schutting waar een gat in is gezaagd. Daarin verdwijnen kronkelend twee dikke, zwarte slangen en een oranje snoer. Of komen ze eruit? Om de oude lantaarnpaal met tierelantijnen hangt een verlaten krullend fietsslot.

De foto's zijn door Laser 3,14 geselecteerd en genomen door hemzelf en een groep mensen die hem al een tijd volgen. ''Zij volgen mijn werk al jaren en zetten die foto's op de site Flickr. Een deel van die foto's van de laatste jaren hebben we gebruikt.''

De foto's staan heel clean in het boek. Geen hippe fotobewerking, geen hippe vormgeving. En op de foto's zijn de passanten heel gewone Amsterdammers. ''Ik wilde juist niet zo'n hip streetart-boek maken,'' zegt Laser 3.14. ''Het moest een boek worden dat er nog fris uitziet als je het over tien jaar openslaat. En waardoor je dan ineens tien jaar terug in de tijd gaat.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

www.laser314.com

Laser 3.14: Are you reading me?
Vanaf 23 april in de boekwinkel, 19,90 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden