Laptop mag toch mee in handbagage naar Amerika

We mogen onze laptop of tablet toch in de handbagage meenemen naar Amerika, maar in ruil daarvoor komen er weer strengere controles. Dat betekent: nog vroeger op Schiphol aanwezig zijn.

Laptops en tablets mogen toch mee in de handbagage naar Amerika Beeld ANP/Koen van Weel
Laptops en tablets mogen toch mee in de handbagage naar AmerikaBeeld ANP/Koen van Weel

Extra controles van reizigers en handbagage voor vluchten naar de VS, elektronica die nog eens apart door scanners en bomhonden wordt beoordeeld, striktere veiligheidsmaatregelen aan de gate en op het platform een nog duchtigere ballotage van luchthavenpersoneel.

En dat zijn nog maar de 'zichtbare maatregelen' die het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdadg presenteerde als alternatief voor een laptopban.

Impact
De VS eist dat de aanpassingen binnen drie weken van kracht zijn op alle 280 vliegvelden in de wereld met vluchten naar de VS. Alle verantwoordelijkheid en kosten komen bij de luchtvaartmaatschappijen te liggen.

KLM zegt de maatregelen nog te bestuderen. Voor een deel van de ingrepen zal de maatschappij bij Schiphol moeten aankloppen. De luchthaven verwacht een 'impact op de operatie'.

"We weten al enige tijd dat er een laptopban in de lucht hangt," zegt een woordvoerder, "dus zijn we al begonnen na te denken over maatregelen en hoe we de gevolgen daarvan zo veel mogelijk kunnen beperken."

Bevoegdheden
Het is nog niet duidelijk of dat zal leiden tot een afgezette zone voor vluchten naar de VS, maar Schiphol sluit die mogelijkheid niet uit.

Of de ingrepen noodzakelijk zijn om laptopbommen te voorkomen, is onduidelijk. Mogelijk wil de VS zo zijn politieke maatregelen, waaronder het omstreden inreisverbod, aan andere landen opdringen

Ook eist de VS meer eigen personeel en bevoegdheden op luchthavens in het buitenland; het land wil onder meer dat de Amerikaanse grenscontrole al voor vertrek op vliegvelden als Schiphol plaatsvindt.

Nederland brak eerder dit jaar gesprekken daarover subiet af toen de regering Trump met het inreisverbod kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden