Langstudeerboete en forensentaks van de baan

De forensentaks en de langstudeerboete zijn van de baan. PvdA-leider Samsom en VVD-voorman Rutte presenteerden vandaag tijdens een speciale persconferentie hun alternatieve plannen voor de begroting van 2013. De reeds geïnde langstudeerboetes worden zo snel mogelijk terugbetaald.

Samsom en Rutte onderweg naar de persconferentie over het zojuist gesloten deelakkoord over de begroting van 2013 Beeld ANP
Samsom en Rutte onderweg naar de persconferentie over het zojuist gesloten deelakkoord over de begroting van 2013Beeld ANP

Daarnaast wordt het liggeld in ziekenhuizen afgeschaft, wordt de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg teruggedraaid en krijgen flexwerkers langer recht op doorbetaling bij ziekte. Ook gaat er 100 miljoen euro extra naar startende leraren en komt er een doorwerkbonus voor werknemers vanaf 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar (in plaats van 67) kunnen zo gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen zonder erop achteruit te gaan.

De maatregelen zorgen voor een begrotingsgat van ruim 2 miljard euro. De dekking voor de plannen wordt gevonden in het schrappen van het vitaliteitssparen. Deze spaarregeling voor werknemers diende als vervanging voor onder meer de spaarloonregeling. Dit bespaart op termijn 700 miljoen euro per jaar. Daarnaast wordt de assurantiebelasting (belasting op verzekeringen) verhoogd naar 21 procent. In 2013 moet dat al bijna een miljard euro opleveren; vanaf 2015 jaarlijks 1,4 miljard. Het begrotingstekort voor 2013 blijft door de maatregelen op 2,7 procent.

AOW-leeftijd
VVD en PvdA spraken ook af dat de AOW-leeftijd nog iets sneller omhoog gaat. Zoals afgesproken stijgt de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar met 1 maand, en loopt die in de jaren daarna op naar 67 jaar. In het nieuwe tijdpad komt de AOW-leeftijd in 2021 op 67 jaar uit. Vanaf 2016 loopt de leeftijd sneller op dan in de huidige kabinetsplannen.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak van 'belangrijke verbeteringen' voor de begroting van volgend jaar. 'We ruimen een paar maatregelen op die achteraf niet verstandig waren.' Volgens Samsom laat het pakket maatregelen zien dat de VVD en PvdA elkaar af en toe 'wat gunnen.'

Rutte zei verder dat het niet realistisch is dat er 'binnen één a twee weken' een regeerakkoord ligt tussen PvdA en VVD. Wel verlopen de gesprekken 'goed' en willen beide partijen de onderhandelingen 'niet langer dan nodig' laten duren.

De onderhandelaars aan tafel. Beeld anp
De onderhandelaars aan tafel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden