Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

Langs de stippen op de stoep op zoek naar het feestje

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Singel Uitgeverijen 500 jaar. 

Singel Uitgeverijen ­bestaat 500 jaar, niet veel korter dan de ­boekdrukkunst zelf.

Nee, natuurlijk niet. Hier is iemand van de afdeling Feesten & Partijen bijzonder ­creatief geweest.

Singel Uitgeverijen is een samengaan van Nijgh & Van Ditmar, ­Querido, De Arbeiderspers, ­Athenaeum, De Geus en Volt en die allemaal bij elkaar opgeteld – dat is 500 jaar.

Petje af. Al vraagt natuurlijk ­niemand om deze rekensom met oprichtingsnotulen te bevestigen.

Nog meer originaliteit: het feest is op twee locaties. Op de uitgeverij aan de Weteringschans en in de Amstelkerk verderop. Op beide ­locaties is om 20.30 uur een praatje.

Dat wordt gokken.

De uitgeverij is een kantoorpand met wel een aardige kantine met binnentuin, maar de Amstelkerk is een plek met allure en die ­hebben ze niet voor niets geboekt, lijkt me zo.

Ik meld me keurig op het Amstelveld. Best rustig. Op de stoep staan wat mensen en binnen zowat ­alleen de dj en wat barpersoneel. Opeens ­rennen die paar andere ­genodigden naar buiten.

Annette Portegies, een van de ­uitgevers, houdt een praatje op de stoep voor de deur, voor een plukje acteurs, medewerkers en hier en daar een recensent.

Haar verhaal gaat grotendeels verloren in de grachtgeluiden, maar het gaat over goed nieuws en slecht nieuws en een geschiedenis om stil van te worden.

Daar valt de eerste motregen.

Ik laat me vertellen dat ik vooral bij de uitgeverij moet zijn, daar is het stampvol. Bij een vorig feest was het zelfs zo vol dat de brandweer kwam. Vandaar deze tweede locatie, maar daar moet alleen wel nog even de loop inkomen.

Onderweg naar de Weteringschans zijn papieren stippen op de stoep geplakt, in primaire kleuren. Deze huisvlijt gaat het verliezen van de regen.

Ik wandel door de redactiezalen, allemaal met statafels en confetti. Een glimp van zo’n tafeltje: “Wie ben ik, wat ben ik, wie is mijn ­vader, wie is mijn moeder?”

Hier vat iemand de Nederlandse literatuur samen, alleen wel met het toontje van tegenvallende ­verkoopcijfers thuis.

In dit pand hebben drie uitgevers op verschillende plekken allemaal dezelfde speech gehouden, vertelt baas Paulien Loerts: “Hier is de borrel, daar is de dance.”

Dus wandel ik een uurtje later ­terug naar de Amstelkerk. De stoep is leeg, geen stip meer te zien, zulke dingen vallen mij dan op.

Ik passeer een jonge vrouw. Ze zegt, uit zichzelf: “Dit zijn de ­stippen, maar het is gewoon ­rechtdoor.”

In haar hand heeft ze inderdaad een stapel papieren stippen, toch zeker een duim lang.

The hardest working woman in showbizz vanavond.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Singel Uitgeverijen 500 jaar
Waar Weteringschans en Amstelkerk/Amstelveld
Wie Paulien Loerts, Annette Portegies, Elik Lettinga, Pieter Waterdrinker, Stella Bergsma, Sunny Bergman, Vic van de Reijt
Wanneer Zaterdag 31 augustus, 20.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans heeft thuis stippen tussen de bank en de koelkast

De uitgevers Paulien Loerts (Singel Uitgeverijen), Frits van der Meij (De Geus) en Elik Lettinga (Nijgh & Ditmar) laten zich lastig fotograferen. "Ach, we hebben alle drie toch al verkering."Beeld Hans van der Beek
Eerst niet op de foto willen en daarna met de meeste branie: auteur Pieter Waterdrager. Met auteurs Stella Bergsma, Sunny Bergman en Clarice Gargard.Beeld Hans van der Beek
Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout en CPNB-directeur Eveline Aendekerk. Die krijgen thuis problemen. "Denk je?"Beeld Hans van der Beek
Debutant Helena van Lare, de auteurs Richard de Nooy en Esther J. Ending, oud-Nijghuitgever Vic van de Reijt ("Kun je dit flesje Heineken wegshoppen?") en auteur Jan van Mersbergen.Beeld Hans van der Beek
Annette Portegies (Querido) is vanavond chef Amstelkerk: "Ik moet van mijn collega's ABBA uitzoeken."Beeld Hans van der Beek
Healing tao instructor Nikki Broos en dichter Lucas Hirsch, even snel de namen, want daar komt net de aangevraagde Grace Jones.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden