Schuim

Langoustinefrikandel bij de Febo: hier komen werelden samen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Taiko x Febo.

Chef Schilo van Coevorden met zijn langoustine­frikandel. 'Dat bladgoud erop is om het aan te kleden' Beeld Schuim

Het is elf uur 's ochtends, in wezen nog wat vroeg voor een frikandel speciaal. Maar deze is gemaakt door Schilo van Coevorden, chef van Taiko in het Conservatorium hotel.

Het is een langoustinefrikandel.

In de Febo.

Het jaar is nog maar net begonnen en de afdeling Schuim Gekkigheid 2019 begint al aardig vol te ­raken.

Ik moet me melden bij de Febo op het Stadionplein.

De beroemde houten keet heeft de upgrading van het plein niet overleefd. 'Ambachtelijk familie­bedrijf Febo' zit tegenwoordig in de nieuwbouw naast de Appie.

Bij de voordeur staat een pilaar met rode ballonnen. Dat betekent: hier is het feest.

Binnen speelt een accordeonist oud-Amsterdams. Er vliegt ook een duif rond. Dat maakt zo'n snackbar meteen helemaal af.

Er staat een karretje met Ketel One Vodka. Zeg jongens, maak de kachel niet met me aan, hè. Kunnen jullie geen klok­kijken?

Naast de klassieke vakjes met grillburger, rundvleeskroket en kaassoufflé zit komende week een ­nieuwe rij: limited edition langoustinefrikandel, vijf euro.

De accordeonist speelt best hard.

Een meisje komt met een dienblad vol bekers. Ik hoop op koffie, wat naïef is.

"Wil je ook een Ketel One Vodkamilkshake?" vraagt ze, alsof het ­allemaal normaal is.

Er is geen ontkomen aan en ik zuig aan een rietje.

Karistus, dit is ook om tien uur 's avonds nog een stevige mix.

Op gaat hij toch.

Het woord is aan de chef. Van Coevorden: "Waarom de Febo? Ik ben hier om de hoek geboren en ik ben een ongelooflijke snackliefhebber. Er wordt altijd lachend over gedaan en snacks zijn in de ­culinaire scene het laagste, maar de passie bij Febo is ongekend. Het grote publiek begrijpt dat niet. En nu ga ik frituren."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Dan Febobaas Dennis de Borst: "Tachtig jaar geleden had mijn opa een missie: de kroket bereikbaar maken voor ieder. En naast onze helden kroket en grillburger zijn we altijd op zoek naar nieuwe snacks. We schrijven vandaag snack­geschiedenis."

Even later trek ik een langoustinefrikandel uit de muur.

De curry en mayo zijn vervangen door Thaise groene curry en saffraanmayonaise met kaviaar. En wodkablokjes in plaats van uitjes.

Wodkablokjes? Kan dat?

Van Coevorden: "Bij mij kan alles."

Ik proef een hoop gekkigheid, snappen doe ik het niet, maar ik zit hier te smikkelen. Lekker pittige nasmaak ook.

Meisje: "Wil je ook een wagyu­burger proberen?"

Welja, kom nu maar door.

Ik eet een broodje met toprundvlees en grillburgersaus. Hier ­komen werelden samen.

"Natuurlijk," zegt Van Coevorden. "Gewoon hún broodje en hún grillburgersaus. Die saus is heilig."

Een ervaring.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Taiko x Febo
Waar Febo, Stadionplein
Wie Schilo van Coevorden, Dennis de Borst, Joël Broekaert, Andy Torres, Diede Bouma, Fenna Brinkmann
Wanneer Vrijdag 11 januari, 11.00 tot 12.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans had alleen niet ook nog die sushi van kaassoufflé moeten nemen.

Ferry Stevens en Dennis de Borst van Febo: 'We schrijven vandaag snackgeschiedenis' Beeld Schuim
Nina van het Spijker, Frederike Volmer en Fleur de Pont (Conservatorium Hotel) met Vodkamilkshakes. Een flinke scheut. De Pont: 'En dat voor de vrijdagochtend' Beeld Schuim
Andy Torres (Style Scrapbook, 1,7 miljoen volgers): 'Ik ben Mexicaans. Mijn vriend zei: je móet de Febokroket proberen.' Met culinair journalist Joël Broekaert Beeld Schuim
Diede Bouma (manager rapper Kalvijn), Danny Roumimper en Twan Elfers van New Kith en Yuki Kempees (Kris Kross A'dam): 'Ik hou van langoustines. En frikandellen' Beeld Schuim
Influencer Fenna Brinkmann met een sushi van kaassoufflé. Ze vindt het heerlijk. Met Rami Wakilah (The Real Estate Agency) Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden