Langer op jezelf wonen dankzij slimme sensoren
Zorginstelling Cordaan installeert dit jaar slimme sensoren in circa 150 huizen van alleenwonende ouderen met dementie.
Het systeem herkent afwijkend gedrag en waarschuwt mantelzorger, verzorgende of wijkverpleegkundige. Het is een zelflerend systeem - het wordt steeds beter in het herkennen van abnormale verplaatsingen.
In dit project, waarin Cordaan met Philips samenwerkt, zijn de eerste acht woningen aangepakt, later deze maand volgen er nog zeven en vanaf juni de rest. Als de proef over een jaar een succes blijkt, wil Cordaan het verder uitrollen naar andere kwetsbare demente ouderen en mogelijk verstandelijk gehandicapten, die in een slim huis willen wonen.
"Met dit systeem zie je of mensen in hun leefstijlpatroon achteruitgaan," zegt Cordaanbestuurder Eelco Damen. "Je merkt het als bewoners minder of trager bewegen of moeilijker uit hun stoel komen. Zo'n patroon kan aanleiding geven om naar die meneer of mevrouw toe te gaan om te vragen: gaat het? Heeft u iets anders nodig? Uiteindelijk moeten de sensoren helpen mensen langer en veiliger zelfstandig te laten wonen."
Piepen
Een snufje dat aan het systeem wordt toegevoegd, is dat er automatisch een alarm afgaat als een bewoner valt en niet meer opstaat. Ook wordt gedacht aan telemonitoring voor mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, zegt Damen. "Als iemand thuis ligt na een operatie en de monitor begint te piepen, kan de wijkverpleegkundige ernaartoe. We zijn in gesprek met OLVG en AMC om die systemen met elkaar te combineren."
Het sensorsysteem kost Cordaan duizend euro per jaar per bewoner, maar zal volgens berekeningen van Cordaan 18.500 euro per persoon aan onder meer ziekenhuis- en verpleeghuiskosten schelen.
Over 5 jaar wonen naar verwachting 4500 mensen met dementie zelfstandig in Amsterdam. Damen pleit voor nieuwe woningen voor ouderen waar de technologie al ingebouwd is. "Als een oudere daarnaartoe verhuist, komt er ook een woning beschikbaar voor iemand die mobiel is."
Deze technologie gaat onmiskenbaar doorzetten, zegt hij. "De druk wordt nu overal zo groot, dat het nu in een enorme versnelling gaat komen."
Lees verder: Hoe ouderen langer zelfstandig kunnen wonen dankzij sensoren