Lange weg te gaan voor Amsterdamse energiedoelen

De overgang op duurzame energie stokt. Vorig jaar is de groei van de in Amsterdam zelf opgewekte groene energie bijna tot stilstand gekomen.

Bart van Zoelen
Momenteel ligt er voor 22 voetbalvelden aan zonnepanelen in de stad. Beeld Mats van Soolingen
Momenteel ligt er voor 22 voetbalvelden aan zonnepanelen in de stad.Beeld Mats van Soolingen

Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor waarmee wethouder Abdeluheb Choho nagaat of de doelen uit zijn duurzaamheidsagenda worden behaald. In 2016 steeg de hoeveelheid duurzame energie in Amsterdam slechts met 0,3 procent ten opzichte van 2015.

En dat terwijl Choho voor 2020 heeft ingezet op 20 procent meer groene energie dan in 2013. Halverwege is de toename nog maar 3,3 procent. Daar komt bij dat Choho mikte op 20 procent meer duurzame energie per inwoner. Omdat de stad de laatste jaren snel groeide, is de hoeveelheid duurzame energie per Amsterdammer zelfs gedaald.

22 voetbalvelden zonnepanelen
Alleen kijken naar de opwek van energie heeft ook iets weg van scorebordjournalistiek. De capaciteit aan zonne-energie is nota bene verdrievoudigd sinds 2013. Momenteel ligt er voor 22 voetbalvelden aan zonnepanelen in de stad. Maar tegelijk is afvalenergiebedrijf AEB minder groenafval gaan verbranden, hetgeen ook meetelt als duurzame energie. De groei aan zonne-energie weegt daar maar ternauwernood tegenop.

Dat er in Amsterdam de komende jaren nog veel zonnepanelen bij komen, blijkt al uit de subsidies die zijn aangevraagd bij de rijksoverheid, genoeg voor de stroomvoorziening van tienduizend huishoudens. Wel is het de vraag of Choho's doelstellingen - nog eens een verzevenvoudiging tot 2020 - worden gehaald. De helft moet komen van woningcorporaties en die hebben nog maar nauwelijks zonnepanelen geplaatst, zo bleek onlangs al.

Zonder aardgas
Een andere tegenvaller is dat de bouw van meer windmolens stukloopt op tegenwerking door de provincie. Choho hoopte de deur van het slot te krijgen door naar de Raad van State te stappen, maar die stelde Noord-Holland deze week in het gelijk. Waar het gaat om energiebesparing ligt Amsterdam wel mooi op schema. Het aantal huishoudens dat zonder aardgas wordt verwarmd overtreft zelfs de verwachtingen.

Daarom schroeft Choho de ambities nog wat verder op, naar 125.000 woningen in 2025. Daarbij gaat het wel vooral om stadsverwarming waarvoor aan de oostkant van de stad wel degelijk gas wordt verstookt, maar dan in de elektriciteitscentrale van Nuon.

Roet
Als het gaat om luchtkwaliteit en afvalscheiding geldt ongeveer hetzelfde: er is wel progressie geboekt maar lang niet alle doelstellingen worden gehaald. Op de Stadhouderskade blijft de lucht tot 2020 teveel stikstofdioxide bevatten, terwijl het Choho's bedoeling was per 2018 overal aan de eisen te voldoen.

De vervuiling door roet moet in 2025 dertig procent lager uitkomen, maar vergeleken met 2013 is de roetconcentratie alleen maar gestegen. Ook het doel om vorig jaar tot dertig procent gescheiden afval te komen is niet gehaald. Vooral bij glas en papier viel de opbrengst tegen. Wel blijkt op het Java-eiland het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval een succes. Met 18 kilo per persoon werd een voor hoogbouw zeldzame hoeveelheid ingezameld.

Zuinigere vuilniswagens
Het gaat de gemeente lukken om de CO2-uitstoot van de eigen organisatie met 45 procent terug te brengen. Daarvoor bleken wel extra maatregelen nodig. Van de zomer kondigde het stadsbestuur al aan dat de straatlantaarns versneld overgaan op led-lampen.

Zo komt er ook ledverlichting in parkeergarages en in de Piet Heintunnel. Verder komen er zonnepanelen en zuinige roltrappen op metrostations. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor zuinigere vuilniswagens.

Een andere tegenvaller is dat de bouw van meer windmolens stukloopt op tegenwerking door de provincie. Beeld Charlotte Odijk
Een andere tegenvaller is dat de bouw van meer windmolens stukloopt op tegenwerking door de provincie.Beeld Charlotte Odijk
Zo'n honderdduizend straatlantaarns in Amsterdam krijgen een zuinige ledlamp. Beeld Rink Hof
Zo'n honderdduizend straatlantaarns in Amsterdam krijgen een zuinige ledlamp.Beeld Rink Hof

Hoewel wethouder Choho dus lang niet al zijn doelstellingen haalt, komt hij tot optimistische conclusies. Volgens hem is Amsterdam 'een kantelpunt' gepasseerd en is er een 'versnelling' gekomen in het duurzaamheidsbeleid. "De energietransitie is een enorme opgave en we zijn er zeker nog niet. Maar als je behalve naar de resultaten ook kijkt naar de extra initiatieven die we hebben genomen, dan is er veel bereikt."

Uitstootvrije bussen
Choho hekelt de woningcorporaties om het uitblijven van de afgesproken zonnepanelen op sociale huurwoningen. "Echt schandalig," vindt de wethouder. "Ze wisten waar ze aan begonnen en moeten nu echt gaan leveren. Ik ga er nog steeds van uit dat ze dat doen."

Als het gaat om de luchtkwaliteit is het Choho's opvolger die kan pronken met de opbrengst van 'zijn' milieuzones voor bestelauto's, bromfietsen, taxi's en touringcars en de uitstootvrije bussen die de komende jaren gaan rijden, zegt hij. De tweehonderd nieuwe containers die, later dan verwacht, over de stad worden verspreid, zullen zorgen voor meer afvalscheiding, net als de scheidingsinstallatie die AEB momenteel bouwt.

'Misplaatste borstklopperij'
Maar GroenLinks spreekt van 'misplaatste borstklopperij'. "Het beste wat je over deze wethouder kunt zeggen is dat hij een beetje op de winkel heeft gepast. Volstrekt onvoldoende, gezien de urgentie van de klimaatcrisis," zegt GroenLinks-raadslid Jasper Groen.

"Het verbaast me niks dat Choho zijn doelstellingen niet haalt. Na zijn aantreden sneed hij in het budget voor duurzaamheid, daarna heeft hij twee jaar op zijn handen gezeten. En hij gaat niet over voor duurzaamheid cruciale portefeuilles als wonen, ruimtelijke ordeningen of vastgoed."

Zomerserie 'Klein Parijs'

Wat als een gezin zichzelf verplicht conform het klimaatakkoord van Parijs 80 procent minder CO2 uit te stoten? Verslaggever Bart van Zoelen probeerde het deze zomer uit.

Deel 1: Wat als een gezin zichzelf verplicht 80 procent minder CO2 uit te stoten?
Deel 2: Een cv-ketel is nergens voor nodig in een moderne woning
Deel 3: Vliegen kan dus echt niet meer
Deel 4: Erwten en bonen eten, wen er maar aan
Deel 5: Voor wie ruimte heeft: een waslijn is de makkelijkste CO2-besparing
Deel 6 (slot): 'Het is geen onmogelijke opgave, wel een megaopgave'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden