Lange wachten voor AZ begonnen

Valt het kampioenschap vandaag of morgen nog niet in Alkmaarse schoot dat gebeurt het ongetwijfeld over een week. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Valt het kampioenschap vandaag of morgen nog niet in Alkmaarse schoot dat gebeurt het ongetwijfeld over een week. Foto ANP/Robert Vos

BREDA - AZ blijft in de eredivisie na de 1-0 zege op NAC aan alle touwtjes trekken. Valt het kampioenschap vandaag of morgen nog niet in Alkmaarse schoot dat gebeurt het ongetwijfeld over een week. Als de medewerking van Ajax en Twente, die nu wel hun steun met puntenverlies dienen te betuigen, niet langer gevraagd wordt.

AZ leek vrijdagavond aanvankelijk weinig trek te hebben in een spannend paasweekeinde. De spelers wilden kennelijk liever volledig op kunnen gaan in hun intieme uurtjes met het gezin, heimelijke wandelingetjes over de woningboulevard of hun buitenlandse boekingen. Zonder gedwongen te zijn de aandacht nadrukkelijk te splitsen. De aanstaande kampioenen wilden blijkbaar niet door hun naasten beschuldigd worden van wezenloze blikken in het grote niets. Of vragen te horen als 'waar ben jij in hemelsnaam met je gedachten'.

Een andere uitleg paste niet bij de zakelijkheid waarmee AZ lange tijd zonder enige drang naar succes wilde overleven bij NAC. Zij het nog wel onder het motto van voorkomen is beter dan genezen. Omdat een nederlaag de huldiging als kampioen immers onnodig ver zou uitstellen. En een puntendeling, ook in titeltermen, het beste alternatief was voor een zege inclusief opgekropte spanning met Pasen.

Bovendien was het niet de bedoeling om NAC na de ouverture in de competitie en kwartfinale in de KNVB-beker als enige in Nederland voor de derde keer een lange neus naar Alkmaar te laten trekken.

Toch kregen de Brabanders voor rust al weer de beste mogelijkheden om AZ opnieuw op zijn nummer te zetten. Hoewel ook bepaald niet op zijn paasbest spelend verscheen NAC tenminste nog twee keer dreigend voor Joey Didulica. De keeper van AZ ontsnapte toen Matthew Amoah de bal in zeer kansrijke positie slechts schampte met de kale kruin. En even later stuiterde een inzet van Rob Penders, die ook al een luchtgevecht won, maar net langs de paal.

Aan dergelijke zinderende momenten kwam AZ bij lange na niet toe. Op een geblokte poging van David Mendes da Silva en een te hoog gerichte uithaal van Niklas Moisander na, waren de bezoekers hooguit in het nieuws tijdens een opstootje. Veroorzaakt door Mounir el Hamdaoui en Kees Kwakman die na hun twist niet vriendschappelijk uit elkaar gingen. Scheidsrechter Bossen noch zijn dichtstbijzijnde assistent hadden ondertussen iets geconstateerd dat niet door de beugel kon.

El Hamdaoui keerde na rust niet meer terug. En dat is dit seizoen hoogst opmerkelijk omdat de topscorer van AZ én de eredivisie van alle spelers het meeste krediet geniet bij Louis van Gaal. De trainer gelooft onvoorwaardelijk en zo lang als maar nodig is in de vaak verrassende creatieve ingevingen en productiviteit van de Marokkaan.

De opvolging van de licht aangeslagen spits was óók een signaal naar Marko Vejinovic, die bij Jong AZ op de positie van El Hamdaoui steeds beter uit de verf komt. Maar ook weet dat hij achter de beste speler van AZ vooralsnog een ongelijke strijd uitvecht. Eén keer kwam Vejinovic gevaarlijk door. Ook dat moment stond tot op driekwart van de wedstrijd echter in geen enkele verhouding met de manier waarop NAC na rust opnieuw kansrijk was. Ditmaal werd de siddering, zonder gevolgen, veroorzaakt door Kees Kwakman.

Genoeg gewaarschuwd had de aanstaande kampioen aan één oprisping genoeg om een heet avondje toch weer zonder schade te overleven. Moussa Dembele pikte de bal op aan de zijlijn en demarreerde er mee weg zoals alleen hij dat kan. De inglijdende voet van Penders liet de inzet net genoeg van koers wijzigen om dodelijk te zijn (0-1). De vuisten van Jelle ten Rouwelaar voorkwamen dat een voetzoeker van Vejinovic de spanning definitief brak.

Maar die blijft vandaag en morgen niettemin nadrukkelijker aanwezig dan een club die zo graag kampioen wordt eigenlijk zou wensen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden