Lange lijst prominenten doelwit NSA en GCHQ

De Britse en Amerikaanse geheime diensten blijken een groot aantal prominente leiders, bedrijven en zelfs goede doelen te hebben bespioneerd. Het gaat onder anderen om EU-kopstuk Joaquín Almunia, toenmalig Israëlisch premier Ehud Olmert, kinderrechtenorganisatie Unicef en de Franse multinational Thales, die ook in Nederland actief is.

Joaquín Almunia. Beeld epa
Joaquín Almunia.Beeld epa

Dat staat in documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waarover Der Spiegel, The Guardian en The New York Times vrijdag schrijven. De lijst van de Britse dienst GCHQ en de Amerikaanse NSA zou meer dan 1000 doelwitten omvatten.

Ook hulporganisatie Médecins du Monde (Dokters van de Wereld) wordt genoemd. Van het toenmalige hoofd van het Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas, Mohammed Ibn Chambas, werden sms-berichten onderschept.

Angela Merkel afgeluisterd
Ook Duitse regeringsgebouwen waren doelwit. Niet alleen in Berlijn, maar ook in het buitenland. Zo is onder meer de Duitse ambassade in Rwanda in de gaten gehouden. Eerder werd al bekend dat het mobieltje van de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd.

EU-kopstuk Almunia is de huidige vicepresident van de Europese Commissie en mededingingscommissaris. In die functie doet hij onder meer onderzoek naar oneerlijke concurrentie door grote Amerikaanse technologiebedrijven, zoals Google. Communicatie van Almunia is onderschept in 2008 en 2009, toen hij nog commissaris voor Economische en Monetaire Zaken was.

De precieze omvang en duur van de spionagepraktijken wordt uit de documenten niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden