Update

Lange celstraffen voor jonge Amsterdammers in zaak-Knokkestraat

De rechtbank veroordeelt vier twintigers uit Amsterdam-Oost tot celstraffen van acht tot twaalf jaar cel voor het 'gewetenloos' voorbereiden van de liquidatie van rivaal Samir Z. op 1 februari vorig jaar in Amsterdam-West.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Eén van de vier, Youssef O., speelde volgens de rechtbank 'een coördinerende rol' bij de moordpoging én was medeplichtig aan de mislukte moordaanslag op Chahid Yakhlaf en diens metgezel op 1 november 2014 in Almere.

De straffen komen vrijwel overeen met de vordering van justitie. Het 'baart de rechtbank grote zorgen' dat de jonge mannen, allemaal 22 jaar, kennelijk 'verkeren in een wereld waarin geweld gemeengoed is'.

De zoveelste liquidatie in de al jaren woedende onderwereldvete is volgens de rechters slechts voorkomen 'door nauwgezet recherchewerk'. De recherche had een uit Amsterdam gestolen BMW in het vizier gekregen die in Eindhoven was 'koud gezet' in de buurt van een woning van een familielid van Benaouf A. - een hoofdrolspeler in de liquidatiereeks die zelf dinsdag twaalf jaar kreeg voor betrokkenheid bij een andere liquidatie.

Jerrycan met water
De politie had de automatische wapens die in de BMW lagen na de vondst onklaar gemaakt en de benzine in een jerrycan door water vervangen, om de auto vervolgens te observeren tot die ging rijden.

Op 1 februari vorig jaar reden de vier Amsterdammers de BMW en een Citroën van Eindhoven naar Amsterdam, in de richting van de auto van Samir Z., waaronder een peilbaken zat geplakt. De recherche had dat peilbaken gevonden, Z. gewaarschuwd en de auto naar Tussenmeer in Osdorp gesleept, waar die in de gaten werd gehouden. In Amsterdam-West reed een arrestatieteam de BMW klem. Ook doordat het glad was die nacht, botsten auto's van het arrestatieteam op de BMW, die doorschoot waardoor een pergola sneuvelde. Kamal O. stapte met een kalasjnikov uit.

De rechtbank acht niet bewezen dat hij op leden van het arrestatieteam richtte, en acht niet de ten laste gelegde poging tot doodslag, maar alleen ernstige bedreiging bewezen. Kamal O. werd neergeschoten door het arrestatieteam; medeverdachte Rami M. Werd door een politiehond gebeten. Zij krijgen daarom lichte strafvermindering.

Peperdure versleutelde smartphones
De rechtbank acht voor het bewijs het mailverkeer cruciaal dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) recent heeft weten op te diepen uit de peperdure versleutelde smartphones van drie van de vier verdachten, waarin zij in straattaal bespraken hoe ze hun rivaal gingen 'bossen' en 'vegen' (pakken).

Dat Youssef O. ook is veroordeeld voor het mee voorbereiden van de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren, is opmerkelijk omdat het bewijs in die zaak dun leek. De auto waarin Yakhlaf met een vriend over de Poortdreef reed, werd met een van afstand tot ontploffing gebracht explosief gestopt, waarna Yakhlaf met een automatisch wapen werd beschoten - maar met veel geluk kon vluchten met slechts een schotwond aan zijn arm. Overigens is Yakhlaf op 31 december jongstleden alsnog geliquideerd in Kerkdriel.

Van de verdachten zaten drie nog vast. De vierde, Zakaria Z., was voortvluchtig sinds hij uit voorarrest was vrijgelaten, maar werd enkele uren na de uitspraak weer gearresteerd op de Kinkerstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden