'Langdurige zorg blijft beschikbaar'

Iedereen die langdurige zorg in een instelling nodig heeft, kan daar de komende jaren terecht. In elk geval de komende jaren blijft er voldoende capaciteit, ook al gaan instellingen sluiten omdat mensen langer thuis blijven wonen. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit na een onderzoek naar de effecten van de hervormingen in de AWBZ (langdurige zorg).

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Beeld ANP
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).Beeld ANP

Het kabinet heeft afgesproken dat ouderen indien mogelijk langer thuis moeten wonen. Deze maatregel heeft direct effect op zorgaanbieders, omdat het aantal bewoners afneemt. Daardoor bestaat de kans dat bewoners moeten verhuizen naar een andere locatie of naar een andere zorgaanbieder, omdat hun zorginstellingen sluit doordat er te weinig mensen wonen.

De NZa waarschuwt dat er in vijf regio's problemen kunnen ontstaan en de zorgkantoren - de instellingen die de contracten tussen instellingen en verzekeraars regelen - daar 'extra alert'' moeten zijn. Het gaat volgens de zorgautoriteit om de regio's Arnhem, Amsterdam, Groningen, Midden-Holland en Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden