Update

'Langdurige tbs Robert M. noodzakelijk'

Het Pieter Baan Centrum, waar Robert M. 7 weken verbleef, concludeert dat de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak verminderd toerekeningsvatbaar is en dat de kans zeer groot is dat hij zich opnieuw aan kinderen zal vergrijpen.

De rechtbank vandaag voor aanvang van de regiezitting in de Amsterdamse zedenzaak tegen Richard van O. en Robert M.

Hij moet worden opgenomen in een tbs-kliniek, luidt het advies. Dat bleek vrijdag op de regiezitting in de rechtbank in Amsterdam.

M. is volgens de onderzoekers pedofiel en hyperseksueel en behoeft dwangverpleging. 'Tevens zijn er aanwijzingen voor een persoonlijkheidsproblematiek, met name voor narcistische trekken', citeerde de officier van justitie de bevindingen van het Pieter Baan Centrum (PBC).

Richard van O.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeert ook dat Richard van O., partner van Robert M. en medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, aan een persoonlijkheidsstoornis leidt. Voor het plegen van ontuchtige handelingen bij een 15-jarig kind en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno wordt Van O. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Onderzoeken
De advocaat van M. trekt de conclusies van het PBC in twijfel, omdat M. weigerde mee te werken aan de psychologische en psychiatrische onderzoeken. Advocaat Tjalling van der Goot pleitte voor het benoemen van deskundigen die het rapport en de werkwijze van het PBC tegen het licht kunnen houden. Het Openbaar Ministerie zei dat het vaker voorkomt dat verdachten niet willen meewerken, maar verzet zich niet tegen de benoeming van specialisten.

Advocaat Richard Korver verzocht namens de ouders van de slachtoffers om kopieën van het rapport, omdat de slachtoffers later bij het verweken van hun trauma zullen willen weten wat de dader mankeerde.

Privacy
Het OM respecteert deze wens van de ouders en stelt voor alleen de conclusies en het advies van het PBC in een afschrift aan de ouders te verstrekken. Volgens het OM geeft dit antwoord op de belangrijkste vragen die bij de ouders leven. De advocaten van M. verzetten zich hiertegen, omdat de PBC-rapportage zeer privacygevoelige informatie bevat. De rechtbank laat op 15 december weten in hoeverre de rapportage wordt verstrekt aan de betrokkenen.

Behandeling duurt weken
De rechtbank in Amsterdam begint op maandag 12 maart met de inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak. De strafzaak tegen Robert M. zal een aantal weken in beslag nemen, kondigde de rechter aan.

Wekelijks zal de rechtbank drie zittingsdagen uittrekken om het uitgebreide dossier te behandelen. Een deel van de zaak wordt naar verwachting achter gesloten deuren behandeld, op verzoek van de ouders en het Openbaar Ministerie.

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht waar Robert M. 7 weken werd onderzocht. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden