Langdurige armoede is toch weer toegenomen

De langdurige armoede is toch weer toegenomen. Het gaat onmiskenbaar beter met de economie, maar het aantal huishoudens dat minstens vier jaar op rij van een laag inkomen moest rondkomen stijgt.

Het gaat onmiskenbaar beter met de economie, maar het aantal huishoudens dat minstens vier jaar op rij van een laag inkomen moest rondkomen stijgt Beeld anp

Dat geldt zowel voor Amsterdam als voor heel Nederland.

In Amsterdam heeft 7,1 procent van de huishoudens al lange tijd 'kans op armoede', zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het verwoordt. Dan gaat het om 24.000 huishoudens.

Amsterdam staat daarmee op de derde plaats na Groningen en Rotterdam. In 2014 ging het nog om 6,4 procent van de huishoudens.

Voor heel Nederland geldt dat 3,3 procent, 224.000 huishoudens, al vier jaar aangewezen is op een laag inkomen. Althans, zo was het in 2016, het laatste bekende cijfer zoals het CBS dat woensdagochtend presenteerde. In 2014 ging het nog om 2,7 procent.

Voorzichtige daling
Het percentage huishoudens met een laag inkomen bleef in 2017 stabiel op 8,2 procent. Voor volgend jaar wordt een voorzichtige daling verwacht.

In Amsterdam is de daling al eerder ingezet, maar in 2016 had nog 14,6 procent een laag inkomen - minder dan 1030 euro per maand voor een alleenstaande of 1940 euro voor een paar met twee kinderen.

Dat het aantal huishoudens dat vier jaar op rij de eindjes aan elkaar moest knopen nog stijgt, verklaart het CBS doordat steeds meer mensen langdurig in de bijstand zitten.

"Het lukt hen dus niet om werk te vinden," zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Voor een deel gaat het daarbij om een naijleffect van de crisis. Het gaat om vijftigplussers die toen zonder werk kwamen te zitten en niet meer aan de bak komen, bijvoorbeeld.

Vriendelijk werkt beter
Of de huishoudens die vier jaar op rij een laag inkomen hebben daadwerkelijk armlastig zijn, blijkt overigens niet uit deze cijfers. In de CBS-cijfers zijn bijvoorbeeld niet de subsidies meegenomen die gemeenten hebben ter bestrijding van armoede.

Wethouders in Amsterdam en Rotterdam pronken met de duizenden bijstandsgerechtigden die ze de afgelopen vier jaar aan werk hebben geholpen. Meteen twisten ze over de vraag wat de sleutel is tot succes - een strenge of softe aanpak. Nieuw onderzoek lijkt Amsterdam gelijk te geven: vriendelijk zijn werkt beter.

Tegelijk concludeert het onderzoek dat minstens de helft van de ruim vierhonderdduizend Nederlanders in de bijstand daar worden 'geparkeerd' zonder dat ze nog hoeven solliciteren. De hoop dat ze nog werk vinden hebben de gemeenten opgegeven.

Lees ook: In Amsterdam 18.000 mensen uit de bijstand, in Rotterdam 15.000

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden