Landsmeer vertraagt fusie met andere gemeenten

De voorbereidingen in Landsmeer voor een fusie met Waterland en Edam-Volendam dreigen vertraging op te lopen. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt het te snel gaan en wil eerst met de bewoners in gesprek over de toekomst.

Patrick Meershoek
De Twiskemolen in Landsmeer Beeld ANP
De Twiskemolen in LandsmeerBeeld ANP

De raad schaarde zich donderdag achter een motie van D66 en de lokale partij Lijst Hop en Honing. Deze fracties vinden het geen goed idee om nog dit jaar de intentie uit te spreken tot een fusie met de buurgemeenten, zoals was afgesproken.

Volgens de indieners loopt Landsmeer te ver voor de muziek uit. De besturen van Waterland en Edam-Volendam zijn tot nog toe minder enthousiast over het voorstel tot fusie, en hebben het stadium van besluitvorming over een samengaan nog lang niet bereikt.

'Hoge nood'
Wat de meerderheid van de Landsmeerse raad betreft, wordt die tijd benut om nog eens goed met de bewoners in gesprek te gaan. "Je geeft een 800 jaar oude gemeente niet zomaar weg," zei Axel Damme van Lokaal Landsmeer, in een pleidooi voor een pauze in het proces.

De Landsmeerders hebben zich in 2015 kunnen uitspreken over de toekomst, maar toen gingen de plannen nog over een fusie met Waterland, Oostzaan en Wormerland. Die laatste twee gemeenten willen zelfstandig blijven en zijn ingeruild voor Edam-Volendam.

De andere partijen reageerden geërgerd op wat zij zien als een verkeerde motie op het verkeerde moment. "Waarom nu een proces verstieren waaraan vijf jaar is gewerkt?" wilde VVD-fractievoorzitter Anneriek Verhoef van de indieners weten.

Waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel noemde het fusieproces een rijdende trein die niet zomaar kan worden gestopt of naar een ander spoor gedirigeerd. "Er zijn allerlei besluiten genomen door de raad. Het college voert die uit."

Van der Stoel benadrukte dat van de betrokken gemeenten Landsmeer de fusie het hardst nodig heeft. "We verkeren als organisatie in hoge nood. We kunnen ons niet permitteren om nog een paar jaar te wachten."

De uitgeoefende druk leidde niet tot andere inzichten bij de indieners. De motie kreeg tegen middernacht de steun van de fracties van D66, Lokaal Landsmeer, GroenLinks en Lijst Hop en Honing, samen goed voor negen van de vijftien stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden