A-locatie

Landmarkt is geen supermarkt, maar een collectie speciaalzaken bij elkaar

Vanaf nu verschijnt de rubriek A-locatie uit de PS van de Week ook op de website van Het Parool. Hierin lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: Landmarkt.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Landmarkt
Van Woustraat 103
020-4904333
www.landmarkt.nl

Toen Thijs van Banning (38) nog bij Ahold werkte, deed hij daar onder meer de inkoop van vis. Hij raakte in gesprek met de mosselverkoper over de 'Spaanse' manier van vis presenteren: 'In plaats van met gas voorverpakken lekker vers op het ijs uitstallen.' Dat moest hier toch ook mogelijk zijn?

Zo ontstond zijn idee voor Landmarkt, waarvan hij in 2011 de eerste vestiging opende in Schellingwoude. Het is geen supermarkt, maar eerder een collectie speciaalzaken bij elkaar. Van elk stukje kaas en elk lapje vlees is precies duidelijk waar het vandaan komt.

Naast de foto's en verhalen van de boeren die je in de winkel kunt lezen, kun je ook op de website de herkomst van producten nazoeken. Bijvoorbeeld het vlees van Beemsterlant's varken, waar je zelf ook mag komen kijken of de varkens vrolijk rondlopen.

Biologisch of Calvé
Vanochtend nog was Van Banning voor dag en dauw op bezoek bij een kaasboer in Warmond. Hij kent alle leveranciers namelijk persoonlijk - een stuk of honderd. De meesten bevinden zich binnen een straal van veertig kilometer van de stad en dat is best handig, want hij haalt de producten zelf op.

Ook de etenswaren die uit het buitenland komen, bijvoorbeeld brie, komen van kleinere boeren die zich niet overgegeven hebben aan massaproductie.

De tweede vestiging van Landmarkt - een stukje kleiner dan de vestiging in Schellingwoude - heeft net zijn deuren geopend in de Van Woustraat. Inderdaad vlak bij een filiaal van Marqt, maar dat trekt volgens Van Banning alleen maar mensen aan. Daarnaast blijkt Landmarkt na vergelijking ook iets goedkoper dan Marqt. Niet goedkoop, maar wel redelijk. Naast alle versproducten kun je er ook wel een pakje hagelslag krijgen, maar dan heb je niet de keuze uit twintig soorten. Wie een pot pindakaas wil, kan kiezen uit een biologische variant en Calvé. Dat scheelt weer tien minuten dralen voor het schap, best verfrissend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden