Landmacht VS isoleert troepen uit ebolagebieden

De Amerikaanse landmacht is begonnen met het isoleren van militairen die terugkeren uit gebieden waar ebola voorkomt. Ook als er geen reden is om aan te nemen dat sprake is van besmetting, moeten zij 21 dagen in isolatie doorbrengen.

Redactie
Darryl A. Williams, één van de van de geïsoleerde Amerikaanse soldaten. Beeld afp
Darryl A. Williams, één van de van de geïsoleerde Amerikaanse soldaten.Beeld afp

Een groep militairen die afgelopen weekend terugkeerde uit Liberia is 'in een afgescheiden gedeelte' van een legerbasis ondergebracht, aldus een woordvoerder van de landmacht. Het leger wil het woord quarantaine niet gebruiken, maar de woordvoerder benadrukte dat de militairen niet mogen vertrekken.

Nieuwe maatregelen
Het besluit van de landmacht is opvallend. De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten hebben maandag namelijk nieuwe maatregelen aangekondigd voor de controle van reizigers uit door ebola getroffen landen. Van een verplichte quarantaine is geen sprake.

Er ontstond deze week ophef over een verplichte periode van afzondering, nadat een Amerikaanse verpleegster in de staat New Jersey in een isolatiekamer werd geplaatst na terugkeer uit Sierra Leone. Dat terwijl ze naar eigen zeggen 'geen enkel symptoom' van de ziekte tentoon spreidde. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon riep zelfs op de gezondheidswerkers die terugkeren van West-Afrika niet te 'stigmatiseren'.

Gouverneur Chris Christie van New Jersey hield in eerste instantie voet bij stuk over de isolatie van verpleegster Kaci Hickox, maar uiteindelijk mocht ze maandag toch naar huis. Gouverneur Andrew Cuomo van New York had al laten weten dat hulpverleners uit ebolagebieden hun 21 dagen van hem thuis mogen uitzitten.

Verpleegster Kaci Hickox in een isolatietent. Beeld ap
Verpleegster Kaci Hickox in een isolatietent.Beeld ap

Amerikaanse militairen
In West-Afrika zijn zo'n 700 Amerikaanse militairen actief. Ze bouwen daar onder meer medische faciliteiten. Volgens functionarissen van het ministerie van Defensie komen de manschappen daarbij niet in aanraking met ebolapatiënten. Het afzonderen van terugkerende militairen is dan ook vooral bedoeld als voorzorgsmaatregel.

De landmacht benadrukt dat het de militairen tijdens hun isolement aan niets ontbreekt. Zo hebben ze toegang tot sportfaciliteiten, telefoons en internet. Alleen fysiek contact met familieleden is niet toegestaan.

Amerikaanse soldaten in Liberia. Beeld afp
Amerikaanse soldaten in Liberia.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden