Festival

Landjuweel in Ruigoord blijft uniek in de lawine van festivals

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival om verslag te doen aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Deze week: Landjuweel in Ruigoord, chillen in een 'relaxte' sfeer.

Corrie Verkerk

Mensen
Dertig jaar jong is Landjuweel, het Ruigoordfestival waar iedereen iedereen lijkt te kennen. Begonnen als vriendenfeestje rond een open vuurtje, gratis en met eigen proviand; uitgegroeid tot een alternatief spektakel voor vele duizenden, betalende, bezoekers. Er wordt veel omhelst, geknuffeld en vooral ook veel gechilled in een relaxt sfeertje, bij knapperende houtvuren, Afrikaanse drums, vuurshows, visual theater en een scala aan bandjes.

Het thema van het jubileumjaar is 'Vreemde Vogels'. En ja, die treft men er in veelvoud. Van sjofel artistiek tot uitbundig excentriek. Uitgedost met veren tooien, hoge hoeden of gewoon in ouwe spijkerbroek. Alles kan, (bijna) alles mag. Het publiek varieert van dagjesmensen tot 'overblijvers' in tentjes van het formaat opgeblazen zakdoek tot een comfortabele tipi met kussens en matrassen.

De meeste bezoekers staan krapjes op het festivalveld of, buiten het dorpje, in hun campers. Een enkeling moet bij de kassa worden teleurgesteld. Elk plekje is bezet. 'Zelfs die op de kindercamping?' Ja, zelfs die.

'Landjuwelers' zijn van alle tijden: van moeders met kinderwagens tot feestvierders met rollator. Allen koesteren ze het sfeertje van peace, happiness en saamhorigheid. 'Wil je hier blijven slapen? Rits gewoon een tentje open, zoek een plekje en ga ergens liggen. Dan merk je wel of iemand je 's nachts wakker maakt. Het is Ruigoord, weet je wel?'

Aankleding
Het kunstenaarsdorp als artistieke vrijplaats delen met gelijkgestemden: jong en oud. Een feestje bouwen van 'spontane creativiteit in een doolhof van krankzinnigheid'.

'Het dorp spreidt in deze week zijn staart uit als een trotse pauw,' aldus de organisatie. Met nieuwe, frisse, energie, nieuwe ateliers en de meest uiteenlopende activiteiten. Van de circustent 'Why Not' op het kinderveld tot voorouder trance rituelen op het Natural High Area-terrein. Het feestgebied mag dan, met de jaren, deels opgeslokt zijn door haven en industrie - best een surrealistisch achtergronddecor - in en om het Ruigoordkerkje is het een kleurrijk 'dorpsfeest' geworden met heel veel logees uit alle windrichtingen.

Muziek
Op het podium van Ruigoords Luchtbus krijgt Piet Jan Blauw, visual artist/musician en uitvinder van instrumenten, de 'Landjuwelers' moeiteloos op de kleine dansvloer met zijn 'pantheon of sounds'. Verderop speelt een worldmusicband uit Marseille. In een hoekje gaan Afrikaanse percussionisten helemaal op in hun ritmes.

Landjuweel biedt een ratjetoe aan stijlen. Van de diepe techno van dj Krien Jozeph en dj Isis tot klassiek, salsa, jazz, Indiaas en stampende covers. Lekker uitzakken met een jointje op een bed van kussens, in een boomhut, gewoon op het gras of in een schommelende hangmat en genieten maar. Nee, het zijn hier niet de harde beats van dance-events die de boventoon voeren. Maar tot die categorie festivals willen de Landjuwelers zich ook niet rekenen.

Eten en drinken
Voor de liefhebbers, en dat zijn er niet weinig op Landjuweel, is er veel vegetarisch en biologisch te snacken. Zelfs de oud-Hollandse poffertjes - geserveerd vanuit een 'Delftsblauwe' caravan met afbeeldingen van zowel Bob Marley als Mijntje - zijn gemaakt van biologisch meel. En ook met liefde. Dat spreekt. En de roti bij de kleine Surinaamse kraam is bereid met quino en spelt. Volgens sommige festivalgangers was het aanbod wat schameler dan andere jaren, maar de variatie was er niet minder om. Van Thaise en Marrokaanse soepen (zonder vlees) tot, voor de liefhebber, ook gewoon een pizza, broodje burger en kroket. En (cocktail)bars en sappenkraampjes te over.

Algemeen oordeel
In dertig jaar heeft Landjuweel haar eigen(zinnige) gezicht nog altijd weten te behouden. Steeds meer jonge kunstenaars en artiesten delen er hun muziek en ervaringen, in een sfeertje waarin de tijd soms - ook - even stil is blijven staan. Niks mis mee, overigens. Het marktje met hippie-uitstraling doet goede zaken. En bloemenmeisjes blijken nog altijd te bestaan.

Landjuweel blijft haar eigen, unieke stekje in de lawine van festivals behouden. Met extra security, dat wel. Bij de ingang moeten sommige feestvierders hun tasjes laten controleren op aanwezigheid van ghb. Bijna alles mag, maar ook weer niet alles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden