Landis knoeide met de boeken

AMSTERDAM - De curatoren van het failliete ict-bedrijf Landis zullen een procedure beginnen tegen voormalige bestuurders en commissarissen. Ze willen het tekort in het faillissement en de schade van de crediteuren vorderen.De bestuurders en commissarissen van het bedrijf hebben onrechtmatig gehandeld, blijkt uit het nieuwe, achttiende, curatorenverslag. De curatoren, Rinke Dulack van kantoor Van Benthem & Keulen en Willem Jan van Andel van Wijn & Stael, stellen hierin dat de jaarrekeningen over 1999 en 2000 van Landis 'stelselmatig onjuiste en misleidende gegevens bevatten.' De stukken geven geen getrouw beeld van de resultaten van Landis in die jaren.

Ict-bedrijf Landis was eind vorige eeuw een icoon van de internethype. De dienstverlener ging in 1998 naar de beurs en nam vervolgens diverse bedrijven over. De ondergang verliep razendsnel. Eind 2001 voerde Landis een reorganisatie in vanwege tegenvallende marktomstandigheden, een paar maanden later, mei 2002, ging het bedrijf failliet.

De directie van het bedrijf bestond uit Paul Kuiken en John Bus. Commissarissen waren onder anderen Cees de la Haye en Adriënne Vrisekoop.

De curatoren hebben al een klacht ingediend bij de tuchtrechter tegen de voormalig accountant Die heeft de jaarrekeningen ten onrechte goedgekeurd en daarmee wanprestatie gepleegd, aldus de curatoren.

De voormalige bestuurders en commissarissen hebben op hun beurt een tuchtklacht ingediend tegen een adviseur van de curatoren, die belast was met het onderzoek naar de achtergronden en oorzaken van het faillissement. De tuchtrechter heeft nog geen uitspraak gedaan.

Eerder dit jaar sprak het Amsterdams gerechtshof zeven bestuurders, waaronder Kuiken en Bus vrij. Zij waren aangeklaagd voor het vervalsen van optiecontracten. Kuiken kreeg wel een boete in een voorkenniszaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden