Landen sturen Syrische gezanten naar huis

De verontwaardiging over het groeiende geweld in Syrië, met als dieptepunt het bloedbad in het plaatsje Houla, neemt toe. Verscheidene landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, maakten vandaag bekend Syrische zaakgelastigden en ambassadeurs uit te wijzen.

Internationaal gezant Kofi Annan sprak vandaag met president Bashar al-Assad over de explosieve situatie in het land. Beeld afp
Internationaal gezant Kofi Annan sprak vandaag met president Bashar al-Assad over de explosieve situatie in het land.Beeld afp

De landen reageren op een slachting onder burgers, afgelopen week in Houla, circa 160 kilometer ten noorden van Damascus. De Syrische regering ontkent verantwoordelijk te zijn. Westerse landen vermoeden dat militairen of bendes en eenheden van geheime diensten die trouw zijn aan president Assad de moordpartijen pleegden. Meer dan 100 mensen werden gedood.

Een gezamenlijke actie van de 27 EU-landen is er nog niet. 'Het voorstel ligt op tafel', aldus een EU-diplomaat voorafgaand aan een top van ambassadeurs over het geweld in Syrië. De top vindt plaats op dinsdag en woensdag. Volgens een bron ging het bij Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië al wel om een gezamenlijke actie.

Naast deze drie grootmachten zetten ook Spanje en Italië Syrische diplomaten het land uit. Daarnaast wees Australië twee Syrische diplomaten uit. Syrië hoeft geen officiële contacten te verwachten met Australië tot het regime het staakt-het-vuren eerbiedigt en zich aan het vredesplan houdt. De twee diplomaten moeten Australië binnen 72 uur hebben verlaten. Verder wees Canada Syrische diplomaten uit.

Vandaag sprak internationaal gezant Kofi Annan met president Bashar al-Assad over de explosieve situatie in het land. Annan drong er bij Assad opnieuw op aan iets te doen tegen het geweld. Volgens de gezant zijn 'moedige stappen' nodig om zijn vredesplan te laten slagen. Zo moet het vechten stoppen en moeten gevangenen worden vrijgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden