Landelijke VVD keert zich tegen Amsterdams tolplan

Landelijke politici reageren verbijsterd op het plan van wethouder Pieter Litjens (VVD) om tol te gaan heffen bij automobilisten die het centrum in willen. Ook de landelijke VVD is mordicus tegen.

Drukte op de Stadhouderskade Beeld anp

Het stadsbestuur van Amsterdam denkt dat het hangen van een prijskaartje aan het rijden door de binnenstad een goede methode is om verkeersinfarcten tegen te gaan.

Zij geven daarbij Londen als voorbeeld, waar de verkeersintensiteit volgens hen structureel met 15 procent is afgenomen na de invoering van een congestieheffing van 5 pond.

Het Amsterdamse college wijst erop dat het invoeren van dergelijke heffingen een landelijke wetswijziging vereist, maar dat er in het regeerakkoord wel openingen worden geboden om een proef toe te staan.

Daar denkt regeringspartij VVD totaal anders over, meldt Kamerlid Remco Dijkstra, die het idee direct naar de prullenbak verwijst.

"Wij zullen beslist niet meewerken aan het heffen van tol om Amsterdam binnen te mogen rijden. Wij vinden namelijk dat iedere stad goed bereikbaar moet zijn met zoveel mogelijk manieren van transport.''

Geen optie
Volgens de liberaal is in het regeerakkoord juist expliciet vastgelegd dat rekeningrijden geen optie is. "Dat bedrijven in de regio hun medewerkers belonen om de spits te mijden, alternatieve vervoersmiddelen te gaan gebruiken of hun werktijden aanpassen, is echt wat anders dan een ordinaire tol. Die heffing komt er niet.''

Ook Kamerlid Maurits von Martels van coalitiepartner CDA ziet geen brood in de tolheffing.

"Ik heb er vrij veel moeite mee dat iedere stad probeert het wiel opnieuw uit te vinden. Zo ontstaat er grote ongelijkheid tussen de steden als je kijkt naar hoe ze omgaan met verkeer en vervoer. Al die milieuzones, vignetten en tolplannen zorgen voor een lappendeken die niet wenselijk is."

"Daarbij komt: mensen die het gemakkelijk kunnen betalen nemen deze rekening voor lief, maar een minder rijke inwoner moet op zoek naar alternatieven. Dat is niet eerlijk.''

Honend
Oppositiepartij PVV is ronduit honend over het plan van de liberale wethouder. "Ze zijn helemaal gek geworden bij de VVD!," zegt Kamerlid Roy van Aalst. "Het is bizar dat juist deze partij hierover begint. Blijkbaar heeft de VVD tegenwoordig meer overeenkomsten met GroenLinks dan met de PVV."

Overigens melden verschillende bronnen bij de liberalen dat de landelijke tak van de partij niet op de hoogte is gebracht van het plan van Litjens, die momenteel op weg is naar de uitgang.

En zelfs milieupartij GroenLinks, normaal een fervent voorstander van minder auto's, wil landelijk momenteel niet reageren op dit voorstel van het demissionaire Amsterdamse college.

D66 laat nog weten dat er bijvoorbeeld in Amsterdam proeven kunnen worden gedaan met betalen naar gebruik om files terug te dringen. "Daarbij moet wel goed worden gekeken naar de uitvoerbaarheid van het plan en naar de kosten voor het systeem en de automobilisten. De stad moet dan ook zorgen voor goede alternatieven om Amsterdam binnen te komen met het openbaar vervoer en de fiets.'"

Alternatieven nodig
De SP vindt het, net als het CDA, opvallend dat er een maatregel wordt voorgesteld die de rijken ontziet.

"Die betalen gewoon de prijs en rijden het centrum in, mensen met een krappe portemonnee kunnen dat niet. De SP is voorstander van een autoluw centrum, maar dan wel met alternatieven als goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden