Landelijk minder moorden, maar niet in Amsterdam

Landelijk werden vorig jaar relatief minder moorden gepleegd dan in 2015, maar in Amsterdam waren dat er juist meer.

Bloemen en kaarsen op de Amstelveenseweg waar het hoofd van de in 2016 vermoorde Nabil Amzieb werd gevonden. Beeld anp

In 2016 werden 24 mensen vermoord in Amsterdam, terwijl dat er een jaar eerder dertien waren. Negentien mannen en vijf vrouwen kwamen om door moord en doodslag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het CBS gebruikte voor de cijfers gegevens die door lijkschouwers waren ingevuld en rechtbankdossiers.

In 2016 werden in Nederland 110 personen van het leven beroofd, tien minder dan in 2015. Afgelopen jaar kwamen in Nederland 76 mannen en 34 vrouwen om door moord of doodslag. Dat waren een man en negen vrouwen minder dan in 2015. Het aantal slachtoffers is sinds het begin van de eeuw gehalveerd, zowel bij mannen als vrouwen.'

Criminele circuit
Bijna een kwart van de tussen 2012 en 2016 omgebrachte mannen kwam om door een afrekening in het criminele circuit. Dat is veel meer dan tussen 1997 en 2001, toen slechts tien procent van de mannen omkwam door ene afrekening in het criminele circuit.

Volgens het CBS heeft dat twee redenen: ten eerste waren er tussen 2012 en 2016 meer criminele afrekeningen en ten tweede was het aantal slachtoffers van moord en doodslag lager. Vrouwen waren zelden slachtoffer van moord of doodslag in het criminele milieu.

20 slachtoffers
In Amsterdam vielen tussen 2012 en 2016 jaarlijks gemiddeld 20 slachtoffers van moord en doodslag. Dat zijn 2,4 slachtoffers per honderdduizend inwoners. Landelijk ligt het aantal slachtoffers van moord en doodslag op 0,8 per honderdduizend inwoners. Vooral in de steden met meer dan 250 duizend inwoners is het aantal slachtoffers relatief groot.

Het Parool telde overigens 25 slachtoffers van moord en doodslag in 2015. Ook bezien over de afgelopen tien jaar is het dodental van 2016 aan de hoge kant - het schommelde tussen vijftien en dertig. Toch, wie verder terugkijkt, ziet uitschieters in 2000 (52 doden) en 1998, met 65 slachtoffers.

Dat de drempel voor criminelen om een liquidatie te plegen, lager lijkt te liggen dan vroeger, bleek ook uit eerdere cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het aantal veelal jonge criminelen dat bereid is een onderwereldmoord uit te voeren, is de laatste jaren gegroeid.

Lees ook: Alle liquidaties en ruzies in met fatale gevolgen in 2016 in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden