'Landelijk 588 kinderen weg bij Gülenscholen'

Van de negen scholen die gelden als 'Gülenscholen' zijn de afgelopen weken 588 leerlingen uitgeschreven. Dat is een vijfde van het totale leerlingenaantal, zo blijkt uit onderzoek van Trouw.

Volgens de PO-raad zal basisschool Witte Tulp vanwege de uitloop volgend jaar 700.000 euro minder subsidie krijgen. Beeld anp
Volgens de PO-raad zal basisschool Witte Tulp vanwege de uitloop volgend jaar 700.000 euro minder subsidie krijgen.Beeld anp

De koepel van basisscholen, de PO-Raad, maakt zich zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor de leerlingen. Voor lang niet alle kinderen is een andere school geregeld, zeker 76 basisschoolleerlingen zitten nog thuis.

"Zoveel leerlingen die zich uitschrijven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is nog nooit vertoond," zegt een woordvoerder van de PO-Raad tegen de krant.

Het gaat om scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem - zeven basisscholen en twee middelbare scholen, die in verband worden gebracht met de omstreden prediker Fethullah Gülen.

Witte Tulp
In een week tijd is het aantal leerlingen dat van school wil wisselen in Amsterdam ruim verdubbeld. Bij basisschool Witte Tulp in Osdorp hebben de ouders van 170 kinderen aangegeven dat ze hun kinderen daar weg willen. 119 kinderen zijn al uitgeschreven.

Bij Cosmicus Impuls in Noord willen 47 leerlingen wisselen, van wie 36 inmiddels elders zijn ingeschreven. In het voorgezet onderwijs hebben tot op heden 10 leerlingen van het Metis Montessori Lyceum zich bij een andere school ingeschreven.

Subsidie
Volgens Trouw heeft de leegloop voor scholen ook grote financiële gevolgen. Op 1 oktober wordt het aantal leerlingen geteld en op basis daarvan wordt bepaald hoeveel subsidie een school het volgende schooljaar krijgt.

De Witte Tulp zou in dat geval 700.000 euro minder krijgen, heeft de PO-raad berekend. Bij andere scholen zal dat minder zijn, omdat het aantal leerlingen dat vertrokken is ook lager ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden