'Landbouw en veeteelt oorzaak ontbossing tropen'

Als er geen actie wordt ondernomen, zal tegen 2030 zowat 170 miljoen hectare bos verloren gaan. Het gaat om een gebied even groot als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Bijna nog zorgwekkender is dat 80 procent van die ontbossing zal gebeuren in elf gebieden, zo blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF). Tien daarvan bevinden zich in de tropen.

null Beeld anp
Beeld anp

De belangrijkste oorzaak van ontbossing is groeiende landbouw, waaronder commerciële veeteelt, soja- en palmolieproductie, en in bepaalde regio's ook de kleinschalige landbouw. Die zogenaamde 'ontbossingsfronten' liggen in de Amazone, het Atlantisch Bos en Gran Chaco, Borneo, de Cerrado, Choco-Darien, het Congobekken, Oost-Afrika, Oost-Australië, de Mekong, Nieuw Guinea en Sumatra.

Om het tij te keren zijn grootschalige ingrepen nodig, zegt het WNF. 'Het is mogelijk om de komende jaren tegemoet te komen aan de globale vraag naar voedsel, energie en grondstoffen, zonder hiervoor waardevolle bossen te kappen.' Volgens WNF vereist dit een betere wetgeving over landgebruik en samenwerking om lokale ontwikkeling mogelijk te maken en tegelijkertijd de belangrijke ecosystemen te beschermen.

Recente studies toonden aan dat Europa een van de grootste importeurs is van producten die gelinkt kunnen worden aan ontbossing. De Europese consumptie van landbouw -en veeteeltproducten veroorzaakte tussen 1990 en 2008 het verlies van minstens 9 miljoen hectare bos, een gebied van tropisch bos zo groot als Portugal, aldus het WNF.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden