'Lance Armstrong had ook invloed op politieke wereld'

De wielerwereld is in shock na de zaak-Armstrong. Die gaat immers niet alleen over georganiseerd dopinggebruik binnen zijn wielerploegen, maar ook over bedreigingen en manipulatie daarbuiten. De Amerikaanse journaliste Selena Roberts doet een boekje open over Armstrongs invloed in de politiek.

Bill Clinton en Lance Armstrong in 2008. Beeld AFP
Bill Clinton en Lance Armstrong in 2008.Beeld AFP

Roberts schrijft in de online publicatie 'The Influence Peddler' dat Lance Armstrong zijn invloed gebruikte in 2008 om toenmalig presidentskandidaat Barack Obama te laten spreken op een Livestrong-evenement. Armstrong wilde dat Obama, net als John McCain, kwam opdagen, hoewel Obama op dat moment in Europa moest zijn. 'Als kanker geen belangrijk punt is voor de Democratische Partij, zullen we iedereen uit onze database laten weten waar de Democraten voor staan', citeerde Roberts een mail van Armstrong. Obama onderbrak zijn trip in Europa echter niet.

Clinton
Een anonieme bron vertelde aan Roberts dat voormalig president Bill Clinton zijn macht gebruikte om een onderzoek naar Armstrong, dat al achttien maanden liep, stop te zetten. Hoewel de 'Grand Jury' ontkende dat er politieke druk was, valt de stopzetting van het onderzoek samen met een schenking van 100.000 dollar van Armstrong aan Planned Parenthood, een vereniging die tegen borstkanker strijdt, én die toen onder vuur werd genomen door de conservatieve Republikeinen.

Sarkozy
Ook Nicolas Sarkozy behoorde tot Armstrongs politieke vrienden. Zo kreeg de Franse ex-president in 2010 een tricolore fiets, met Livestrong-logo, van Lance Armstrong.

Sarkozy en Armstrong in 2004. Beeld AFP
Sarkozy en Armstrong in 2004.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden