Laks laat leerlingen zoeken naar goed nieuws

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) roept leerlingen op filmpjes van hun school te maken; vooral om te laten zien wat er goed gaat. 'Maar een kritische blik mag ook,' aldus bestuurslid Nico Holtrop (17).

Lorianne van Gelder
Landelijk Aktie Komitee Scholieren Beeld anp
Landelijk Aktie Komitee ScholierenBeeld anp

Waarom zijn jullie dit project, Young Reporterz, begonnen?
"Naar aanleiding van het project Onderwijs 2032, waarin plannen worden gemaakt voor het onderwijs van de toekomst, wilden we in kaart brengen wat voor vernieuwende dingen er al op scholen gebeuren. We doen dit in samenwerking met Platform 2032."

"Het idee achter Young Reporterz is dat scholieren een dag lang op school filmen. Dat kan zijn omdat ze blij zijn dat hun school vakken goed combineert of dat er interessante en bijzondere lessen worden gegeven. Ze krijgen eerst les van ons en gaan dan aan de slag."

Wat vindt Laks van Onderwijs 2032?
"Het is een grote onderwijsvernieuwing, die hopelijk niet te gehaast wordt ingevoerd. Het tussentijdse advies dat nu is uitgebracht, is zo breed en abstract geformuleerd dat het nog alle kanten op kan. We zijn vooral benieuwd naar wat de concrete uitwerking zal zijn."

"Met Young Reporterz willen we laten zien wat er al goed gaat op scholen. Zo zijn het Hyperion Lyceum in Amsterdam en Uniq in Utrecht al goed bezig met samenwerking tussen verschillende vakken. Andere scholen hebben weer goede studieloopbaanbegeleiding."

Als scholieren als verslaggevers op pad gaan, zullen ze ook de mindere kanten van hun school laten zien.
"Het is wel de bedoeling dat de scholen die het al goed doen vooral positief worden benaderd. Maar ze mogen natuurlijk ook kritisch naar hun school kijken. Het zou kunnen dat er een patstelling ontstaat tussen docent en leerlingen, omdat docenten hun school positiever zien dan de leerlingen."

Hebben de scholen nog invloed op de filmpjes?
"Scholen moeten er toestemming voor geven. Dat moet altijd, want er zijn veel privacyissues omdat de leerlingen nog geen achttien zijn. Scholieren kunnen laten zien wat er tof is op hun school, maar ook wat er beter kan. Zo kunnen de filmpjes een inspiratie zijn voor andere scholen."

We kunnen dus vooral pr-filmpjes verwachten?
"Nee, niet alleen maar. Leerlingen zijn meestal wel eerlijk over wat ze vinden van hun school. Sommige nieuwe dingen die docenten bedenken, vinden leerlingen maar niks. Elk jaar organiseren we scholierencongressen waarbij we vaak horen dat leerlingen de ambitieuze digitale plannen van hun leraren juist niet goed vinden. Terwijl de docenten denken op de goede weg te zijn en via ict een brug willen slaan naar de scholieren."

"Het grappige is dat scholieren het juist ook wel­eens fijn vinden om gewoon een boek te lezen of met de hand te schrijven. Of ze zien dat docenten eigenlijk niet competent genoeg zijn om met ict om te gaan. Dan kun je dat ook beter niet doen. Hopelijk nemen scholen die kritiek ter harte."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden