Update

Lakeman start collectieve actie tegen Nederlandsche Bank

Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed start met actie tegen De Nederlandsche Bank.Foto ANP Beeld
Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed start met actie tegen De Nederlandsche Bank.Foto ANP

AMSTERDAM - Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed start maandag een collectieve actie tegen De Nederlandsche Bank (DNB). ''De brief is een eerste aanzet om te komen tot schadevergoeding voor gedupeerden van DSB Bank'', aldus Lakeman zondag. De voorzitter van de stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen een kleine drieduizend gedupeerden.

DNB zou tekortgeschoten zijn in haar taak als toezichthouder op de gang van zaken bij DSB sinds de verlening van de bankvergunning voor het bedrijf van Dirk Scheringa in 2005. ''Zo heeft DNB gedoogd dat DSB sinds eind 2007/begin 2008 niet aan de solvabiliteitseisen heeft voldaan, blijkt uit mijn onderzoek'', aldus Lakeman.

DNB moet volgens Lakeman binnen twee weken in overleg treden, ''anders gaat er een dagvaarding uit''.

De voorgenomen miljardenclaim tegen DSB zelf houdt Lakeman op zak in afwachting van de uitspraak maandag van de rechter. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa tot uiterlijk maandagochtend negen uur de tijd om zijn bank te verkopen. De AZ-voorzitter zou daarover dit weekend onderhandelen met het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star.

Het zaterdag opgedoken plan B, het omzetten van spaargeld in aandelen door DSB-spaarders, impliceert volgens Lakeman dat de mogelijke koper is afgehaakt. Hij wijst er verder op dat het plan weinig realistisch is. ''De bank is zo dood als een pier, het is onwaarschijnlijk dat het daarmee overeind kan worden gehouden.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden