Lakeman richt pijlen nu ook op Wellink

Bedrijfsfraudejager Pieter Lakeman wil een schadeclaim van een miljard euro indienen tegen DSB. Foto ANP Beeld
Bedrijfsfraudejager Pieter Lakeman wil een schadeclaim van een miljard euro indienen tegen DSB. Foto ANP

DEN HAAG - Bedrijfsfraudejager Pieter Lakeman bereidt een massaclaim voor tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De voorman van de Stichting Hypotheekleed vindt dat DNB tekort is geschoten in het toezicht op DSB Bank. De bedoeling is dat er dit najaar nog een dagvaarding voor DNB de deur uitgaat.

Lakeman wil een schadeclaim van een miljard euro indienen tegen DSB. Volgens hem zal de bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa bij lange na niet in staat zijn om dat bedrag op tafel leggen. ''DSB beschikt nauwelijks over eigen vermogen. Technisch is de bank failliet.'' Wat Lakeman niet bij DSB kan claimen, zal hij van DNB gaan eisen, zo kondigde hij aan.

Volgens Lakeman heeft DNB als toezichthouder bewust de ogen gesloten toen DSB koopsompolissen aan de man bracht met provisies van soms wel 80 procent. Het geld dat DSB daarmee verdiende vormde verreweg de belangrijkste inkomstenbron. Aan rente verdiende de bank veel minder.

Lakeman ziet in DNB-president Nout Wellink een bondgenoot van Scheringa. Hij baseert dat op een uitspraak van Wellink van afgelopen weekeinde. De bankpresident vroeg zich toen af of de oproep van Lakeman om DSB failliet te laten gaan strafbaar is. Een woordvoerder van DNB wil geen commentaar geven.

Lakeman denkt dat hij in zijn strijd tegen DSB de afgelopen dagen alleen maar sterker is komen te staan. Hij wees erop dat drie kopstukken van DSB onder wie Scheringa hun excuses hebben aangeboden voor de verkoop van omstreden koopsompolissen, waarmee klanten onnodig op hoge kosten werden gejaagd.

De bedrijfsfraudejager blijft erbij dat het voor slachtoffers van DSB het beste is als de bank snel failliet gaat. Vorige week kreeg Lakeman grote kritiek uit de financiële wereld toen hij zei uit te zijn op de ondergang van de bank. Hij verwacht dat de curator te zijner tijd de slachtoffers van DSB als schuldeiser zal aanwijzen.

Lakeman zit er niet over in dat twee organisaties actief zijn voor gedupeerden. Naast de Stichting Hypotheekleed van Lakeman is dat de Stichting Steunpunt Probleemhypotheken (SSP), die deze week via onderhandelingen een akkoord met DSB tracht te bereiken over een schadevergoeding. SSP-voorman Jelle Hendrickx en Lakeman werkten tot voor kort samen. Afgelopen zomer gingen de twee uit elkaar na een meningsverschil over de te voeren strategie. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden