Lage rente voor zakelijke spaarders

Moederbedrijf ABN Amro gaat niet mee in de renteoorlog. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Moederbedrijf ABN Amro gaat niet mee in de renteoorlog. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - De grote banken laten kleine zakelijke spaarders in de kou staan. Zij doen niet mee aan een renteoorlog. De rente op spaarrekeningen voor ondernemers blijft lager dan de rentevergoeding die consumenten over hun spaargeld ontvangen.

Gisteren gooide ABN Amro de knuppel in het hoenderhok: haar bankdochter Moneyou biedt ondernemers 4,8 procent rente op een zakelijke internetspaarrekening. Dat is gelijk aan de rente op de consumentenspaarrekening bij deze bank.

Het midden- en kleinbedrijf klaagt al jaren dat de rente op zakelijke rekeningen bij de meeste banken lager is dan bij een particuliere spaarrekening. Ondernemers hebben vaak korte tijd bedragen over, die zij graag rentetrekkend willen stallen.

Moneyou heeft de zakelijke webrekening ook opengesteld voor sportclubs, goede doelen, kerken een zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Koos van der Veen van Moneyou: ''Wij kregen veel verzoeken van kleine ondernemers die een zakelijke rekening willen met dezelfde rente als hun privérekening. We zien er een markt in die misschien wel tientallen miljarden groot is.''

De spaarders moeten hun eigen afschriften uitprinten. De meeste kleine ondernemers vallen volgens Van der Veen onder het garantiestelsel van de banken. Er is wel een plafond: over het saldo boven 3 miljoen euro keert de bank geen rente uit.

Van der Veen belooft zijn spaarders 'altijd één van de hoogste rentes in de markt, omdat webrekeningen ons weinig kosten'. Moederbedrijf ABN Amro gaat niet mee in de renteoorlog: zakelijke spaarders ontvangen hier bij Internet Bankieren 2,3 tot 3,25 procent.

De 600.000 zakelijke spaarders bij ING krijgen eveneens maar 3,4 procent rente op hun ExtraBonus Zakenrekening. Arjen Boukema van ING: ''Wij kunnen niet mee omhoog, de rente op de markt daalt nu, dus er komt eerder een verlaging.''
Boukema verklaart de lage rente voor ondernemers uit de tijdsduur waarop het geld op de spaarrekening staat. ''Particulieren laten hun geld langer staan dan zakelijke klanten. Bij zakelijke klanten is hun spaargeld zeer volatiel.''

Bij de Rabo is de rente op een zakelijke rekening 3,2 procent, aldus Raymond Salet. ''Wij gaan zeker niet mee in deze stap van Moneyou. Wij vinden dit wel pittige concurrentie, maar verwachten dat de uitstroom van klanten zal meevallen, omdat ondernemers via meer rekeningen en diensten een klantrelatie met ons hebben.''
Fortis zegt geen plannen te hebben zijn toch al lage zakelijke rente, 1,2 tot 2,8 procent, te verhogen.

DSB is de enige andere bank waar de rente op zakelijk rekeningen gelijk is aan de consumentenrente: 4 procent. Zegsman Klaas Wilting stelt dat DSB de rente niet zal verhogen tot het niveau van Moneyou.

De kleine bank Credit Europe biedt mkb-bedrijven een prettige rente. ''Tussen 4,5 en 5 procent,'' zegt woordvoerder Erik Schroeder. ''Het aantal zakelijke spaarders is bij ons echter verwaarloosbaar klein. Dit is niet onze doelgroep.'' (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden