Lage opkomst in Amsterdam voor prik tegen meningokokken

Van de bijna 132.000 13- en 14-jarigen die zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd. Vooral in Amsterdam was de opkomst laag.

Marcia Nieuwenhuis en Edwin van der Aa
null Beeld anp
Beeld anp

In Amsterdam heeft maar 77 procent de vaccinatie tegen de levensgevaarlijke bacterie gehaald. Het landelijke opkomstpercentage is 86,5 procent, blijkt uit gegevens die het AD bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgevraagd.

In de gebieden waarin de opkomst onder de 80 procent is, is het maar de vraag of het effect van de groepsbescherming optreedt. Daar zit het volgens de coördinator van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet 'op het randje'. Mensen uit andere leeftijdsgroepen kunnen de vaccinatie ook halen, maar moeten dat zelf betalen.

Meningokokkenexpert Arie van der Ende, van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, noemt de opkomst in grote steden als Amsterdam 'zorgelijk'. "In grote steden, vooral in Amsterdam, is een vrij grote groep die antroposofisch is of kritisch staat tegenover inenten.''

Staatssecretaris Paul Blokhuis, die over het Rijksvaccinatieprogramma gaat, noemt het landelijke beeld 'heel positief'. Maar hij maakt zich zorgen over de volksgezondheid vanwege uitschieters aan de onderkant, zoals in Amsterdam. Blokhuis: "Dat kunnen potentiële brandhaarden worden. We roepen nu een team van experts bijeen om samen te gaan uitzoeken hoe we bepaalde doelgroepen beter kunnen gaan bereiken.''

Geloofsovertuiging
Het opkomstpercentage verschilt fors per regio. Waar in Zeeland nog niet driekwart van de tieners kwam opdagen, ging in Drenthe liefst 92 procent van de jongeren in op de uitnodiging om een prik te halen tegen de dodelijke bacterie. Zeeland is onderdeel van de bible belt, waar uit geloofsovertuiging minder wordt ingeënt.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er sinds 2015 in Nederland 41 mensen zijn overleden aan meningokokken type W. In 2018 eiste de bacterie 22 levens en in januari van dit jaar stierven er twee mensen. Voor 2015 kwam de bacterie in Nederland nog amper voor.

Grootste verspreider
Om een verdere uitbraak tegen te gaan ontvangen dit voorjaar nog zo'n 860.000 14- tot 18-jarigen een oproep. De vader van Maurits Gravendeel, die op zijn zeventiende overleed aan de ziekte, hoopt dat iedereen een prik gaat halen.

Juist in die groep vallen veel doden. Van de 14- tot 24-jarigen die de ziekte oploopt is 28 procent overleden. Het RIVM benadrukt dat die jongeren niet alleen zichzelf met die prik kunnen beschermen, maar ook hun broertjes, zusjes, ouders en grootouders omdat zij de grootste verspreider van de ziekte zijn via school en het uitgaansleven.

Risico's
Staatssecretaris Blokhuis gaat zelf in plaatsen met een relatief lage vaccinatiegraad op bezoek. Ook de GGD, het RIVM en de gemeenten worden ingeschakeld om de oorzaken bij slechte presterende regio's boven tafel te krijgen. Blokhuis wil kijken of hij ouders en kinderen bijvoorbeeld via jeugdartsen 'de risico's van meningokokken kan uitleggen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden