Lagarde: neem meer tijd voor begroting

De Europese lidstaten moeten elkaar meer tijd geven om hun nationale begroting op orde te brengen. Dat zei Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vrijdag op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. 'Dat is beter dan geforceerd vast te houden aan de huidige regels', aldus Lagarde.

Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Beeld afp
Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds.Beeld afp

De topvrouw drong erop aan dat de landen gezamenlijk die beslissing nemen. 'Het kan niet zo zijn dat alleen Frankrijk, Spanje en Griekenland besluiten het rustiger aan te doen.' Daarmee doelt Lagarde op het feit dat die landen op eigen initiatief meer tijd nemen om te voldoen aan de Europese regel die stelt dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product mag zijn.

Lagarde is positief gestemd over dit jaar. Het IMF verwacht dat 2013 'een beetje beter' zal worden. Daarnaast had het afgelopen jaar volgens de IMF-voorzitster veel slechter kunnen uitvallen. 'De economie is bijna in elkaar gezakt, maar dat kon gelukkig worden vermeden', aldus Lagarde.

Volgens Lagarde, voormalig minister in Frankrijk, zijn er 'grote verschillen' tussen de ramingen van het IMF over de economie in haar vaderland en de verwachting van de regering. De regering verwacht een economische groei in 2013 van 0,8 procent, terwijl de schatting van het IMF niet hoger komt dan 0,3 procent. Het voldoen aan de 3 procentsregel in 2013 noemde ze een 'zeer ambitieus' streven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden