Plus

Lady Macbeth

Lady Macbeth blijft altijd het kijken waard dankzij zijn zelfverzekerde stilering en de hypnotiserende hoofdrol van debutant Florence Pugh.

Joost Broeren-Huitenga
Met zijn speelfilmdebuut Lady Macbeth verfilmt theatermaker William Oldroyd de Russische roman Lady Macbeth Beeld Lady Macbeth
Met zijn speelfilmdebuut Lady Macbeth verfilmt theatermaker William Oldroyd de Russische roman Lady MacbethBeeld Lady Macbeth

'Blijf maar liever binnen." De kersverse echtgenoot van de 17-jarige
Katherine (Florence Pugh) mag het dan brengen als vriendelijk advies, zijn duistere toon laat niets aan de verbeelding over. Hoezeer Katherine ook tegenstribbelt dat ze best van wat frisse lucht houdt, het is duidelijk dat zij voorlopig niet meer buiten de muren van Alexanders landhuis zal komen.

Met zijn speelfilmdebuut Lady Macbeth verfilmt theatermaker William Oldroyd de Russische roman Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Nikolai Leskof uit 1865. Hij verplaatst de handelingen naar het Engeland van dat jaar, maar met zijn strenge vorm is Oldroyds film allesbehalve een weelderig kostuumdrama.

Benauwende scènes
In strakke kaders zien we hoe Katherine wordt ingesnoerd, figuurlijk en letterlijk, in haar korset en hoepelrok. Haar echtgenoot weigert haar aan te raken, maar haar zo ­mogelijk nog onmenselijkere schoonvader Boris (Christopher Fairbank) neemt haar vervolgens het uitblijven van nageslacht kwalijk.

In efficiënte, benauwende scènes legt Oldroyd vast hoe Katherines bewegingsvrijheid steeds verder wordt ­ingeperkt.

Vrijheid herwinnen
Pas wanneer de heren des huizes voor zaken een tijd weg zijn, weet ­Katherine haar vrijheid te herwinnen. Wanneer ze door de weiden loopt en de wind door haar haren voelt, haalt Oldroyd zijn camera van het statief. En wanneer Katherine vervolgens stuit op en valt voor stalknecht Sebastian (Cosmo Jarvis), blijft het onheil dat hun liefde afroept de rest van de film voelbaar.

Met zijn vrijgevochten vrouwelijke hoofdpersonage en zwarte perso­nages in bepalende bijrollen wil Oldroyd duidelijk een revisionistische blik op het klassieke kostuumdrama bieden.

Dat is te prijzen, al lijkt hij in het slot van de film - waar hij op een cruciaal punt afwijkt van Leskofs origineel - daarin de weg kwijt te raken. Maar dankzij zijn zelfverzekerde stilering, en de hypnotiserende hoofdrol van debutant Florence Pugh, blijft Lady Macbeth altijd het kijken waard.

Lady Macbeth

Regie William Oldroyd
Met Florence Pugh, Christopher Fairbank
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, The Movies, Kriterion

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden