Laden en lossen gaat de hele dag door in De Oude Pijp

De klachten van bewoners van De Oude Pijp over de drukte door ladende en lossende auto's blijken terecht.

De Pijp Beeld Catharina Glogowski
De PijpBeeld Catharina Glogowski

Op sommige plekken in het gebied rond het Sarphatipark is de helft van het totaal aantal voertuigen een goederenvoertuig.

Dat blijkt uit een rapportage die is opgesteld in opdracht van stadsdeel Zuid. Het gaat om het bezorgen van pakketjes bij particulieren en de bevoorrading van bedrijven.

Op diverse momenten op doordeweekse dagen zorgt het grote aantal auto's dat onderweg is ervoor dat er files worden gevormd.

Drukte op straat
Uit de rapportage blijkt onder meer dan het aantal leveringen in de buurt met 10.000 per week uitzonderlijk hoog is, veel hoger dan in andere centrumwijken. Het hoge aantal leveringen wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal horecaondernemingen in de Oude Pijp.

Het blijkt ook bijna de gehele dag druk met vrachtverkeer in de Oude Pijp.

Doordat restaurants en cafés in de meeste gevallen zeer regelmatig worden bevoorraad, neemt de drukte op straat toe.

Stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar heeft het onderzoek in gang gezet. Hij denkt dat met de resultaten kan worden gewerkt aan oplossingen. "Met dit inzicht kan er in samenwerking met vervoerders, leveranciers, ondernemers en bewoners bekennen worden hoe we de verkeersdrukte in de Pijp kunnen verminderen."

Noord/Zuidlijn
De helft van alle horecaondernemers heeft meer dan zestien leveringen per dag. Ook zijn er ondernemers die tot soms wel twintig pakketjes per week aannemen voor bewoners.

De verwachting is dat met de opening van de Noord/Zuidlijn er nog meer zal worden geladen en gelost dan nu al het geval is, wordt geconcludeerd. 'Het zal drukker worden en er zal meer worden geconsumeerd. Als gevolg hiervan is er weer meer behoefte aan goederenvervoer.'

De rapportage geeft een aantal oplossingen om de drukte met vrachtverkeer onder controle te krijgen. Op plekken waar heel veel vrachtverkeer moet zijn, wordt voorgesteld fietsparkeerplekken te combineren met laad- en losplekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden