Column

Lachwekkend, maar op basis daarvan wel levenslang

Laatst werd mij gevraagd voor wie ik respect heb. Ik wilde antwoorden: voor niemand! Maar dat is niet waar. In de loop der jaren kreeg ik groot respect voor Ton Derksen. Je zou kunnen beweren dat diens carrière is begonnen toen hij met pensioen ging. Derksen was ooit professor in de wetenschapsfilosofie.

Op een dag kwam zijn zus aanzetten met een vreemd verhaal. Er zat een verpleegkundige in de gevangenis die een serial killer zou zijn. 'Wil jij daar eens naar kijken? Ze heet Lucia de Berk.'

Derksen bekeek de dossiers, ontdekte tal van fouten, en thans is Lucia vrij. Er is zelfs een film over haar gemaakt.

Vervolgens ging Derksen zich met andere zaken bezighouden. Hij schreef een boek over de Deventer moordzaak en over de zaak Olaf H. Deze zaken zijn nu aan een herziening toe, en het zit erin dat beiden vrijkomen.

Afgrijselijke fouten van de rechterlijke macht.

Onlangs kreeg Derksen de beschikking over de dossiers van 'één van de zwaarste misdadigers' die in ons land zijn opgepakt: de wegens moord en drugshandel tot levenslang veroordeelde Huseyin Baybasin. Terecht dat zo'n man zijn leven achter slot en grendel moet doorbrengen, denk je.

Maar Derksen bestudeerde het dossier en ontdekte doodenge manipulaties. Hij zette ze in zijn onlangs verschenen boek: 'Verknipt bewijs.'

Derksen wilde geen fouten maken. Het is dan ook een dik en oerdegelijk boek. Die degelijkheid maakt het adembenemend.

Derksen toont in het boek onontkoombaar aan dat de opnames van de getapte gesprekken niet alleen waren gemanipuleerd, maar ook onjuist waren vertaald. Een voorbeeld: als er werd gezegd: 'Make a call' (bel hem op), dan werd dat vertaald met: 'Maak hem koud.' Lachwekkend, maar iemand is op basis daarvan wel tot levenslang veroordeeld.

Derksens conclusie is dat de rechters zijn voorgelogen. Dat komt, schrijft Derksen, door hun 'cognitieve instinct' - een instinct waar we allemaal last van hebben, dus rechters ook. Ze kicken op 'passend bewijsmateriaal' en gaan voorbij aan 'de noodzaak van discriminerend bewijsmateriaal'.

In de film over Lucia de B. komt Derksen niet voor. Dat heb je soms bij films. Maar hij verdient alle lof.

Over de zaak Baybasin zijn trouwens wel tien films te maken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden