Update

Lachgasverkoper Deniz Üresin houdt zich aan verbod actie Stopera

De gemeente Amsterdam staat niet toe dat lachgasverkoper Deniz Üresin donderdagavond gratis lachgas uitdeelt tijdens zijn aangekondigde demonstratie. Üresin zegt zich daaraan te houden.

Lachgasverkoper Deniz Üresin (met gasfles tussen zijn voeten) en zijn team op het Rembrandtplein. Beeld Amaury Miller

Het protest mag gewoon doorgaan, maar vanwege een ‘realistische kans op wanordelijkheden’ is het Üresin verboden om lachgas uit te delen of gasflessen bij zich te hebben. Dat besluit is hem schriftelijk medegedeeld. De lachgasverkoper zegt zich aan die regel te houden. Hij claimt dat Ufogas wettelijk juist handelt. ‘We doen alles correct, dus ook demonstreren.’

Eerder kondigde de ondernemer aan dat hij tijdens de demonstratie bij wijze van protest 20.000 ballonnen met lachgas gratis wilde verspreiden. Ufogas wil doorgaan met de verkoop van lachgas in de binnenstad, terwijl burgemeester Halsema stelt dat daarmee het ventverbod wordt overtreden. Halsema legde een last onder dwangsom op van 100.000 euro. Die gaat in als Üresin het verbod overtreedt.

Mogelijke rechtszaak

De gemeente heeft Ufogas twee weken gegeven om te reageren op de vermeende overtreding van het ventverbod. Ufogas zegt niet in overtreding te zijn, omdat de onderneming een koeriersbedrijf is en alleen bestellingen met lachgas aflevert. Mogelijk komt de zaak voor de rechter.

Burgemeester Halsema gebiedt dat de demonstratie donderdagavond wordt gehouden op het Waterlooplein, aan de achterzijde van het stadhuis, zodat de ingang van de Nationale Opera toegankelijk blijft.

Het is gebruikelijk dat de gemeente beperkende maatregelen oplegt aan de organisator van een demonstratie. Zo zijn doorgaans racistische of antisemitische leuzen verboden, ook stokken om spandoeken aan vast te houden mogen vaak niet mee om veiligheidsredenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden