Plus

Lachgas is simpel, legaal en overal

Zondag overleed een 13-jarige ­jongen na het inhaleren van aan­stekergas. Hij dacht ten onrechte dat aanstekergas hetzelfde is als lachgas, dat in sommige uitgaans­gelegenheden even gewoon is als een sigaret of een biertje.

Jop van Kempen
'Lachgas geeft een beetje een ervaring als een harddrug, maar het effect is heel kort, amper een minuut' Beeld anp
'Lachgas geeft een beetje een ervaring als een harddrug, maar het effect is heel kort, amper een minuut'Beeld anp

Wie op een uitgaansavond in Amsterdam op zoek gaat naar lachgas, hoeft meestal niet lang te zoeken. Focus op ballonnen en je komt een heel eind. Voor de deur van het Skatecafé in het Hamergebied in Amsterdam-Noord staan vijf jongens bij een auto. Eén van hen houdt een ballon in de hand. Bingo.

"Heb je lachgas?" vragen we. Hij ­begint te lachen. Nou en of. Hij loopt naar zijn vrienden, die een slagroomspuit, een doos gaspatronen en een set ballonnen uit de auto tevoorschijn halen. Genoeg voor een hele stapavond en niet duur. Twee tientjes voor de slagroomspuit, drie tientjes voor vijftig gaspatronen (bij Blokker), een paar euro voor ballonnen.

Hoe het werkt? Heel eenvoudig. Draai een gaspatroon in de slagroomspuit, doe een ballon aan het tuitje en vul de ballon. Adem daarna het lachgas in, en weg ben je.

Apart loket
De jongens bewaren de voorraad voor zichzelf, maar hebben wel tips hoe we op dit tijdstip aan gevulde ballonnen kunnen komen. "De Blokker is nu dicht, maar ik kan je een nummer ­geven van iemand die meteen ballonnen komt brengen," zegt een van hen.

Ook wijst hij op een Instagram­account met de titel 'lachgas­patronen'. Voor de steden Amsterdam en Rotterdam geeft het account 06-nummers. Ze zijn 24/7 bereikbaar.

Voor de zoekende lachgasgebruiker zijn er echter nog meer mogelijkheden in Noord. We lopen door naar Depot, waar een hardcorehousefeest aan de gang is. De ene helft van de bezoekers in de loods loopt in jaren­negentigklederdracht (Australian trainingspak, Nike Air Max, zilveren schakelketting), de andere helft hakt lekker in blote bast.

Minder onschuldige middelen
Bij Depot zijn bezoekers niet onder de indruk van een ballonnetje lachgas. Ondanks de strenge controle bij de ingang lijken hier minder onschuldige middelen in het spel. Op grond van de brede schouders, de malende kaken en de strakke gezichten doen we een bescheiden gok: anabole ­steroïden, speed en xtc. Alcohol wordt er nauwelijks gedronken.

Voor lachgas hebben ze in Depot een apart loket. Voor drie euro kun je aan de gang.

Lachgas is legaal te gebruiken en te verkopen. Gebruikers roemen het leuke, maar kortdurende effect ervan. Sommigen gaan er echt van lachen, anderen ervaren een licht hallucinerende werking. Lichamelijke gewaarwordingen worden sterker, prikkels komen anders binnen, de eigen stem vervormt.

Schaterlachen
"Het geeft een beetje een ervaring als een harddrug, maar het effect is heel kort, amper een minuut," aldus een kenner. Hij raadt ons aan te gaan zitten voor gebruik, want je kunt week in de benen worden en omvallen.

We nemen zelf de proef op de som. Eerst een vriendin die mee naar Noord is getogen, daarna de verslaggever. De eerste barst inderdaad in lachen uit. Schaterlachen, een seconde of dertig. Vervolgens trillen spieren over het hele lichaam na, een minuut of twee.

De verslaggever hoort geluiden vervormen. Hij hoort zijn eigen, vervormde stem zeggen: 'Ik hoop dat dit rare gevoel heel snel ophoudt, ik wil dit niet'. En na dertig seconden is ­alles weer normaal.

Rondslingerende gaspatronen

Ongeveer dertig procent van de Amsterdamse clubgangers heeft in de laatste maand lachgas gebruikt, volgens ­cijfers van Jellinek. De werkzame stof is distikstofmonoxide, dat ook door tandartsen en in ziekenhuizen wordt gebruikt vanwege het pijnstillende effect.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de gebruiks­risico's erg laag. De longen lopen kans op bevriezing als gebruikers het gas rechtstreeks uit de slagroomspuit inademen. Wie het heel veel gebruikt, krijgt een tekort aan vitamine B12, wat kan leiden tot neurologische schade.

De kans op verslaving is echter zo klein dat ­Jellinek niemand behandelt met een lachgasprobleem. Het middel wordt ontraden aan mensen onder de 18 jaar, omdat het een negatieve ­invloed zou hebben op het ontwikkelende brein. "Het grootste probleem lijkt milieuvervuiling," aldus Floor van Bakkum van Jellinek. "Mensen laten hun gas­patronen overal slingeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden