Labour steunt referendum over lidmaatschap EU

De Britse oppositiepartij Labour steunt het plan van premier David Cameron om in 2017 een referendum te houden over de vraag of het land lid moet blijven van de EU. Dat liet partijleider Harriet Harman vandaag weten in de Britse krant Sunday Times.

redactie
Harriet Harman. Beeld Reuters
Harriet Harman.Beeld Reuters

Labour had tijdens de verkiezingen gezegd dat er pas een referendum zou komen als er meer macht uit Londen zou verdwijnen naar Brussel. De Labourpartij leed afgelopen verkiezingen een grote nederlaag.

'Het Britse volk wil iets te zeggen hebben over het lidmaatschap van de EU. Daarom steunt Labour vanaf nu het wetsontwerp voor het referendum', aldus Harman in de Sunday Times. Wel zegt de partijleider dat ze zich hard blijft maken voor het EU-lidmaatschap. 'Labour wil niet dat het Verenigd Koninkrijk door een onbedoelde misstap de EU verlaat. We hebben meer macht binnen de EU dan we ooit zouden kunnen hebben in ons eentje', aldus Harman.

Cameron heeft zijn kiezers beloofd met de EU te heronderhandelen over de positie van zijn land binnen de unie. In een 'hervormde' Europese Unie wil Cameron wel blijven, maar hij heeft laten weten niets uit te sluiten als het hem niet lukt de door hem gewenste veranderingen door te voeren.
Een van de veranderingen die hij wil is de beperking van de toegang van migranten tot het Britse sociale stelsel.

Een poll onder lezers van de Sunday Times wees uit dat 44 procent van de stemmers voor behoud van het lidmaatschap zijn en 36 procent zou stemmen voor vertrek uit de EU. Er deden 1532 mensen mee aan de poll.
Angus Robertson, die in het Britse parlement zit namens de Scottish National Party, hield zondag in de Britse krant The Guardian een pleidooi voor stemrecht voor 16- en 17-jarigen bij het referendum. Zijn partij boekte de afgelopen verkiezingen grote successen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden