Labour Partij Brown schudt lusteloosheid af

Premier Gordon Brown (R) samen met Peter Mandelson, minister van Economische Zaken, op het Labourcongres in Brighton. Foto EPA Beeld
Premier Gordon Brown (R) samen met Peter Mandelson, minister van Economische Zaken, op het Labourcongres in Brighton. Foto EPA

De Labour Partij van de veel bekritiseerde premier Gordon Brown wil op het partijcongres in Brighton het aan rechts verloren terrein terugwinnen.

'Operation fightback'. Zo noemen de leiders van de Labour het jaarlijkse partijcongres, dat deze week in Brighton wordt gehouden. De partij van premier Gordon Brown staat in de peilingen ver achter op de rechtse Conservatieven van David Cameron. In een recente peiling van de krant The Independent staat het socialistische Labour op 23 procent van de stemmen, de Conservatieven staan op 38 procent.

Met het congres hoopt de partij, door veel media-aandacht, weer wat terrein terug te winnen. ''We moeten ons niet gedragen alsof winst voor de Conservatieven onvermijdelijk is,'' zei Peter Hain, minister voor Wales, aan het begin van het congres. ''Anders kunnen we net zo goed naar huis gaan en wachten op het moment dat David Cameron die besmuikte glimlach van hem kan tonen bij de deur van nummer 10, Downing Street.''

Ook minister van Financiën Alistair Darling is van mening dat de partij zich meer moet verzetten. ''We zien er niet uit alsof we peper in onze kont hebben. Het lijkt erop dat sommigen binnen Labour zelfs de wil om te leven hebben verloren.''

Binnen de partij speelt al een tijd de vraag of dit gevecht om de kiezer nog moet worden aangegaan met de Schot Gordon Brown aan het roer. Brown (58) ligt al tijden onder vuur. In juni, na een fikse nederlaag bij Europese en lokale verkiezingen, overleefde Brown nog een revolte binnen de partij, nadat minister voor Werk en Pensioenen James Purnell was opgestapt, omdat hij niet meer geloofde in Brown als partijleider.

De Britse kranten wisten te melden dat zo'n 75 Labourparlementariërs op het punt stonden een brief te tekenen waarin Brown werd opgeroepen op te stappen. Die bewuste brief bleef echter uit. Niemand had het lef of de wil het over te nemen van Brown, en de kritiek verstomde een beetje.

Maar Browns onhandige optreden rond de vrijlating van de Libische Lockerbieterrorist en de aankondiging van bezuinigingen na eerdere ontkenningen, hebben het vertrouwen in Brown geen goed gedaan. Daar komt bij dat geruchten de ronde doen dat Brown een zwakke gezondheid heeft en antidepressiva en pijnstillers gebruikt; iets wat Brown ontkent.

Brown zal dinsdag spreken op het congres. Hij zal proberen de Conservatieven weg te zetten als een partij voor de rijken - een beproefde tactiek. Peter Mandelson, minister van Economische Zaken, deed maandag al een duit in het zakje. ''Ze lijken veranderd, maar van binnen zijn ze nog steeds de Tories van Thatcher,'' waarschuwde Lord Mandelson.

Brown zelf denkt niet aan opstappen. ''Ik laat me niet opzij zetten. Leiderschap is vechten voor waar je in gelooft,'' aldus Brown dit weekeinde in gesprek met de BBC.

Mocht Brown er niet in slagen door het congres wat in te lopen op de Conservatieven, dan bestaat de vrees dat hij in december weer een revolte binnen zijn partij tegemoet kan zien. Blijft de vraag wie het dan moet overnemen. Uit de peiling van The Independent blijkt dat de partij het met bijna alle Labourprominenten aan het roer beter zou doen dan met Brown aan het roer. Maar meer dan een paar procenten is het niet.

Zo zou Labour het onder minister Alan Johnson, de man die in juni het meest genoemd werd als Browns opvolger, slechts één procent beter doen. Dat betekent nog steeds een verpletterende nederlaag bij de verkiezingen, die uiterlijk in de lente van volgend jaar moeten worden gehouden. (VINCENT SMITS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden