Labour in opstand tegen Gordon Brown

Enkele uitdagers worden al genoemd, onder wie Alan Johnson, de minister van Volksgezondheid. Johnson ontkent echter. Foto EPA/Richard Lewis Beeld
Enkele uitdagers worden al genoemd, onder wie Alan Johnson, de minister van Volksgezondheid. Johnson ontkent echter. Foto EPA/Richard Lewis

LONDEN - Parlementariërs van de Britse Labour Partij zijn in opstand gekomen tegen premier Gordon Brown, hun partijgenoot. Ze eisen zijn aftreden om te voorkomen dat de partij nog meer terrein verliest aan de rechtse oppositie als gevolg van het onkostenschandaal.

In het Lagerhuis circuleert een brief waarin Brown wordt geprezen voor 'zijn vele verdiensten' voor land en partij. Maar de cruciale zin luidt: 'Wij geloven dat u in de huidige situatie de Labour Partij en het land het best kan dienen door af te treden als partijleider en premier.'

Britse media hebben de tekst onder ogen gehad. Volgens de regels zijn er in de fractie zeventig van de 350 leden nodig om een kandidaat voor te dragen die het tegen de leider kan opnemen. Enkele uitdagers worden al genoemd, onder wie Alan Johnson, de minister van Volksgezondheid. Johnson ontkent echter.

Minister van Handel Lord Mandelson heeft parlementariërs van Labour opgeroepen de brief niet te ondertekenen. ''Maak deze crisis alstublieft niet erger voor Labour dan voor de andere partijen,'' zei hij gisteren nadat de krant The Guardian en de BBC het bestaan van de brief hadden gemeld.

De toestand bij Labour doet denken aan die in de laatste maanden van het leiderschap van Tony Blair, toen de media ook melding maakten van 'coupplannen' tegen hem. Ook bestond er verzet tegen Gordon Brown, die in 2007 de leiding van Blair overnam. Niemand durfde het uiteindelijk op te nemen tegen de man die al tien jaar had gewacht voordat hij Blair kon opvolgen.

Ook de val van Margaret Thatcher in 1990 werd vooraf gegaan door een revolte in haar eigen partij. In Westminster, het regeringscentrum in Londen, heerst nu dezelfde sfeer van een fin de règne als destijds. Toch zijn niet alle commentatoren ervan overtuigd dat Brown inderdaad zal opstappen, of vervroegde verkiezingen zal uitschrijven.

Hij heeft nog een jaar de tijd om verkiezingen uit te schrijven. Het valt moeilijk in te zien wat zijn opvolger binnen die korte tijd nog kan doen om de schade voor Labour beperkt te houden.

De uittocht van ministers ging gisteren door met het opstappen van Hazel Blears, verantwoordelijk voor lokaal bestuur. Ze was door The Daily Telegraph beticht van het omzeilen van belastingen op de verkoop van een huis dat zij met belastinggeld had laten opknappen.

Blears beloofde de omgerekend 15.000 euro terug te betalen, maar Brown had haar 'volstrekt onaanvaardbaar gedrag' verweten. Vanaf dat moment was haar positie onhoudbaar. Andere kopstukken verdwijnen mogelijk na de Europese en lokale verkiezingen. In de media wordt als mogelijk belangrijkste slachtoffer minister van Financiën Alistair Darling genoemd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden