Lab111 zendt keuzefilm Van der Laan alsnog uit

Traditiegetrouw kiest de Zomergast een film uit die na afloop van de uitzending wordt vertoond. Omdat de keuzefilm van Van der Laan niet kon worden uitgezonden, toont bioscoop Lab111 Mississippi Burning alsnog.

Het Parool
Mississippi Burning werd niet uitgezonden door de VPRO, daarom toont Lab111 de film op 11 augustus Beeld Lab111
Mississippi Burning werd niet uitgezonden door de VPRO, daarom toont Lab111 de film op 11 augustusBeeld Lab111

Eberhard van der Laan had zijn oog op Mississippi Burning (1988) laten vallen maar de VPRO kon die 'wegens omstandigheden' niet aankopen. Het bleef daarom tijdens de uitzending bij twee fragmenten.

Omdat Lab111 de burgemeester wil eren, zorgt de Amsterdamse bioscoop voor een eenmalige vertoning van Mississippi Burning. "Zondagavond waren wij allen getuigen van één van de mooiste uitzendingen uit de geschiedenis van Zomergasten," zegt Tobias de Jong, directeur van Lab111. Om alsnog aan Van der Laans wens te kunnen voldoen, draait de bioscoop op op vrijdag 11 augustus de film.

FBI-agenten
De film is losjes gebaseerd op een gebeurtenis in de zomer van 1964 toen drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord werden door leden van de Ku Klux Klan. In Mississippi Burning onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze worden tegengewerkt door de lokale 'rednecks'.

De burgemeester wilde met de film van regisseur Alan Parker het dilemma aantonen. "Ik zeg als burgemeester: bestrijd onverdraagzaamheid nooit door zelf onverdraagzaam te zijn."

De opbrengsten van de vertoning gaan naar een goed doel dat zich sterk maakt voor verbroeding in Amsterdam-West, laat de bioscoop weten. En in één adem door: suggesties voor goede doelen van Van der Laan zelf zijn van harte welkom.

Mississippi Burning
Lab111, Arie Briemondstraat 111
Vrijdag 11 augustus 21.30 uur

Lees ook: Van der Laan in Zomergasten: Verplichte kost voor Amsterdammers en Van der Laan is de beste premier die het land nooit heeft gehad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden