Laatste weken van Osama: ruzie met zijn drie vrouwen

Het huishouden van Osama bin Laden was verscheurd, de laatste weken van zijn leven. Toen zijn oudste vrouw plotseling opdook in de residentie in Abbottabad in Pakistan daalde de sfeer tot onder het nulpunt. Osama leefde toen met zijn drie echtgenotes in dezelfde woning en dat leidde tot strubbelingen. Daarover schrijft The Huffington Post.

Nowelle Barnhoorn
Bin Laden in zijn residentie. Beeld ap
Bin Laden in zijn residentie.Beeld ap

De naar verluidt favoriete vrouw van de al Qaida-leider was ook de jongste: de Jemenitische Amal Ahmed Abdel-Fatah al-Sada. Zij was amper 19 toen ze met Osama trouwde in 1999. Met haar deelde de terrorist in het Pakistaanse Abbottabad een kamer op de derde verdieping, waar ook zijn tweede vrouw, Siham Saber, woonde. Die laatste woonde wel in een andere kamer. Zijn oudste echtgenote was Khairiah Saber, die in 2011 plotseling voor de deur stond en de slaapkamer op de tweede verdieping betrok.

undefined

Het complex wordt gesloopt. Beeld ap
Het complex wordt gesloopt.Beeld ap

Toen zij arriveerde, gingen de poppen aan het dansen, zo blijkt uit de informatie van Shaukat Qadir. Hij is een Pakistaanse gepensioneerde legerofficier die de Amerikaanse inval op de residentie van Bin Laden maandenlang onderzocht. De SEAL-commando's doodden daar op 2 mei vorig jaar de terroristenleider (54) zelf, zijn zoon Khaled (24) en ook nog drie andere inwonenden.

28 inwoners
Het woondomein in Abbottabad waar Bin Laden sinds 2005 leefde, telde in totaal 28 inwoners. Daaronder waren ook Osama zelf, zijn drie vrouwen, acht van zijn kinderen en vijf van zijn kleinkinderen.

Khairiah trouwde eind jaren '80 met Bin Laden. Zij kon nooit goed overweg met Amal. Ze was jaloers omdat Amal als jongste echtgenote Osama's voorkeur genoot, zo concludeerde Qadir. Degenen die Khairiah verhoorden, zouden dat beeld bevestigd hebben. Van hen hoorde Qadir dat ze zelfs 'zo agressief' was, dat ze het 'op het randje van intimidatie zat'.

Favoriet Amal

Amal speelde een grote rol bij de bescherming van de terroristenleider. Dat gold zeker toen hij na de Amerikaanse invasie in 2001 van Afghanistan naar Pakistan vluchtte. De oudere Khairiah zat eerst vast onder huisarrest in Iran, maar rond februari vorig jaar dook ze plotseling op in Abbottabad. Osama's zoon Khalid vond dat meteen verdacht, zo blijkt uit de analyse. Khairiah zei hem dat 'ze haar echtgenoot nog een laatste dienst moest bewijzen'.

Khalid besprak het voorval met zijn vader, maar die leek zich in zijn lot te schikken. Het is niet bewezen dat Khairiah ook echt een rol speelde in de Amerikaanse raid die tot de dood van haar man leidde. Zoals bekend, wordt de Pakistaanse koerier Abu Ahmed al-Kuwaiti gezien als Osama's verrader. Ook hij werd tijdens de bestorming van de woonst gedood door de SEALs, samen met zijn broer en diens vrouw.

Twintig kinderen

Bin Laden was vóór Khairiah nog met twee andere vrouwen getrouwd, van wie hij later scheidde. In totaal verwekte de al Qaida-leider twintig kinderen bij zijn verschillende echtgenotes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden