Laatste show Giel Beelen: 'Ik ga gewoon weg, fuck it'

Giel Beelen sloot zijn ochtendshow op NPO 3FM vrijdag in stijl af. De dj had geen zin in een officieel afscheid met pers en collega's waardoor hij ruim anderhalf uur voor het einde de studio verliet.

Giel Beelen.Beeld anp

Het laatste deel van zijn uitzending maakte hij vanuit concerthal Paard van Troje in Den Haag."Ik ga gewoon weg, fuck it. Ik ga er gewoon vandoor", had hij even daarvoor gezegd tegen zijn luisteraars en nieuwslezer Joeri Stubenitsky. Om vervolgens in de auto te stappen en uit Hilversum weg te rijden.

"Het is eigenlijk best wel een naaistreek omdat er allemaal persmensen komen en ongetwijfeld allemaal lieve collega's maar ik hou hier gewoon niet van."

Beelen had zijn verrassende vertrek vooraf alleen aangekondigd aan zijn baas. Die regelde vervolgens dat de dj zijn show vanuit de auto kon vervolgen.

Douwe Bob
Beelen hield zijn bestemming lang stil maar vlak voor 10.00 uur werd duidelijk dat de laatste minuten van zijn show vanuit het Paard van Troje kwamen. Daar nam hij afscheid op zijn eigen manier met een privéconcert van zanger Douwe Bob.

"Dit is toch een soort begrafenis van de langstlopende ochtendshow op 3FM", zo omschreef de dj het. Nadat hij in eerste instantie 3FM bedankte en zijn omroep BNN-VARA waren Beelens laatste woorden gericht aan de luisteraar.

"Daar sta ik dan, moederziel in mijn eentje, te klappen en te genieten van livemuziek. Ik had gezegd dat ik nog een iemand wilde bedanken. Dat ben jij. De luisteraar. Bedankt", zei Beelen snikkend.

Rutte
De laatste uitzending stond volledig in het teken van het einde van het programma. Nog eenmaal deed hij bekende items als de Gielmobiel en Begin de dag met een dansje. Ook waren er berichten van tientallen luisteraars, collega's en andere bekenden.

Minister-president Mark Rutte heeft Beelen in diens laatste uitzending bedankt voor 12,5 jaar radiomaken in de ochtend. "Ik wil toch even zeggen dat ik je enorm ga missen", sprak Rutte, die als allerlaatste in het bezit was van de Giel-mobiel, jarenlang een vast item in de show.

"Je hebt ook mijn leven twaalf jaar begeleid. Dat heb ik onwaarschijnlijk gewaardeerd." De premier noemde het vertrek van Giel in de ochtend 'een einde van een tijdperk' en wenste hem veel succes met wat hij nu gaat doen.

Rutte nam ook direct van de gelegenheid gebruik om een plaatje aan te vragen. Hij wilde graag iets horen van Bruno Mars. "Alles van hem is geweldig, dus doe daar maar iets van."

12 jaar
De diskjockey was ruim twaalf jaar te horen in de ochtenduren. Vanaf maandag is het tussen 06.00 en 10.00 uur de beurt aan Domien Verschuuren.

NPO 3FM kampt met teruglopende luistercijfers. Het einde van het radioprogramma Giel valt samen met de verjonging van de publieke zender, die zich meer wil profileren als jongerenmerk.

De laatste weken van Beelens ochtendshow gingen niet geruisloos voorbij. De presentator kwam negatief in het nieuws door een racistische grap over DENK-politica Sylvana Simons. Zijn excuses voor de grap - waarbij hij na een fragment met apengeluiden 'rustig Sylvana' zei - vielen ook niet in goede aarde.

Opzienbarend
Controversiële uitspraken zijn altijd het al handelsmerk van Beelen geweest. Zo ontsloeg de VARA hem in 2001, omdat hij luisteraars opriep poederbrieven te versturen naar de KRO. Deze omroep zette hem eerder op straat omdat hij in een interview Mein Kampf een indrukwekkend boek noemde.

Al even opzienbarend waren de drugsexperimenten die Beelen in zijn nachtprogramma uitvoerde. Ook een uitzending waarin een prostituee de 'shockjock' oraal bevredigde, is berucht.

Het einde van het programma Giel betekent niet dat Beelen volledig van NPO 3FM verdwijnt. Hij presenteert op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een show voor nieuw muzikaal talent.

Lees ook: Giel Beelen is moraalridder en shockjock ineen [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden